Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kočner z väzby posielal "motáky" s inštrukciami na prevod lukratívnych nehnuteľností
Zdielať na

Kočner z väzby posielal "motáky" s inštrukciami na prevod lukratívnych nehnuteľností

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Projekt "Kočnerová knižnica" ktorým medzinárodná skupina investigatívnych novinárov sprístupňuje dáta z vyšetrovacieho spisu prípadu Kuciak, prináša ďalší zaujímavý dôkaz. Marian Kočner z väzenia utajeným spôsobom inštruoval svoju rodinu, ako má prevziať jeho firmu a realizovať prevody majetku. Televízia JOJ má k dispozícii "moták" v ktorom Kočner písal dcére, aby prevzala jeho spoločnosť a dohliadala na predaj nadštandardných bytov v centre Bratislavy. Rezidencia stojí na Cintorínskej ulici. Tú Kočner spomínaj aj v Threeme.

Moták sa mal nájsť odfotený v mobile kočnerovej dcéry a vyšetrovatelia prípadu Kuciak ho katalogizovali v spise. Motáky zachytili u jeho právnika a vo veci vedú trestné stíhanie.

Nadštandardné byty v nehnuteľnosti na Cintorínskej ulici v centre mesta, postupne zmenili majiteľov. Kočnerová dcéra po otcových inštrukciách v niekoľkých nehnuteľnostiach mala získať záložné práva.

Marian Kočner na motáku napísal svojej dcére Andrei, čo má robiť s lukratívnymi nehnuteľonosťami na Cintorínskej ulici v Bratislave. Andrea Kočnerová ale urobila chybu a v jej mobile zostáva fotografia nelegálnej písomnosti od otca. Fotografiu motáku získala televízia JOJ a ostatné médiá, zapojené do projektu "Kočnerova knižnica" od medzinárodnej siete investigatívnych novinárov Organized Crime and Coruuption Reporting Project (OCCRP). 

OCCRP

​"Ahojte rodina", začína sa v motáku. Inštrukcie sú adresované dcére Andrei. Obsahuje postup, ako sa má stať z Andrey Kočnerovej nová vlastníčka firmy Správa a inkaso pohľadávok, známej z viacerých káuz. Táto s.r.o. v minulosti podľa aktuality.sk vlastnila nehnuteľnosti v Starom Meste, vrátane bytov v komplexoch Bonaparte a Five Star Residence. 

Tento moták sa týkal nebytových priestorov a viacerých bytov v polyfunkčnom objekte Urbanic na Cintorínskej ulici v celkovej hodnote niekoľko miliónov eur. 

Kočner v motáku žiadal, aby firma Správa a inkaso pohľadávok prešla do rúk dcéry Andrey. Tá mala v pozícii konateľky vybrať peniaze z firemného účtu a zmeniť banku. Podklady jej mal nosiť jeden z Kočnerových poskokov, Peter Horváth, ktorý je obvinený v kauze Technopol. 

Spomínajú sa ale aj ďalší ľudia. Kočnerov advokát Andrej Šabík, ktorý je tiež obvinený v kauze Technopol a Peter Pecha. To je spolumajiteľ účtovníckej firmy Fineco, ktorej klientami boli v minulosti viaceré Kočnerove firmy.

Konateľom muž odsúdený za účasť v mafiánskej skupine Radovana Krejčířa

Prevodu bytov na Cintorínskej ulici mapuje denník Sme od roku 2018. Dva mesiace potom, ako si Andrea Kočnerová odfotila inštrukcie od otca, dala Kočnerova firma Správa a inkaso pohľadávok v prospech nej zapísať do katastra záložné právo na všetkých osem bytov a asi dvadsať nebytových priestorov na Cintorínskej ulici. 

Získala kontrolu nad ďalšími prevodmi bez toho, aby bola konateľkou firmy. Mohla tak ako súkromná osoba zinkasovať peniaze z predaja bytov a neskončili na účtoch firmy. 

31. januára 2019 sa stal konateľom firmy Ivo Hricík, ktorý dlhodobo spravuje Kočnerove apartmány a hotely na Donovaloch. Hricík je v Českej republike právoplatne odsúdený za účasť v mafiánskej skupine Radovana Krejčířa a falšovanie peňazí. Byty na Cintorínskej ulici začal postupne rozpredávať. Dva z ôsmich bytov, ktoré nepredal nakoniec previedol na novozaloženú firmu Sisters, ktorej majiteľkami sú Andrea a Karolína Kočnerové. 

U nehnuteľnosti u Ivana Hricíka zasahovala vo štvrtok (30.1.2020) polícia v rámci akcie Novinár. Rovnako zasahovala aj v Kočnerovom dome, budove, kde sídlia jeho firmy či v apartmáne na Donovaloch. Tam policajti zaistili aj Kočnerovu štvorkolku. 

​Kočnerova ďalšia nahrávka

Podľa Nadácie zastavme korupciu budovu na Cintorínskej ulici pôvodne financovala ruská Medzinárodná investičná banka (MIB). V tejto banke majú svoje podiely bývalé krajiny niekdajšieho socialistického bloku, vrátane Slovenska. Po páde železnej opony banka svoje aktivita utlmila, po roku 2010 začalo Rusko pracovať na jen oživení. Prvý projekt, ktorý na Slovensku podporila, bola viacúčelová budova Urbanic na Cintorínskej ulici v Bratislave. Úver deäť miliónov dostala slovenská firma Dixia Sollaris. 

V banke malo zástupcu aj slovenské ministerstvo financií a vybrala si firmu, ktorá podľa zverejneného účtovníctva nemala dovtedy vysoké tržby. Riadil ju Roman Čerepkai, ktorý figuruje vo viacerých biznisoch. Podľa Nadácie zastavme korupciu sa krátko vyskytol aj v dozornej rade akciovky Elwing, ktorá sa predtým volala R.F. Development. Na rovnakom poste pred Čerepkaiom figurovala manželka lídra Smeru a bývalého premiéra Roberta Fica, Svetlana. Fico má rovnaké iniciály ako písmená v pôvodnom názve firmy. 

Z pôžičky Dixia Sollaris plánovaný projekt postavila, ale úver nesplácala. Spoločnosť bez vedomia banky ako investora uzavrela nevýhodný prenájom s Marianom Kočnerom. Keď to MIB zistila, prevzala riadenie nad Dixia Sollaris a poslala svojho zástupcu za Kočnerom, aby sa s ním dohodol. 

Kočner si rozhovor nahral. Záznam získala polícia pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, dáta má k dispozícii medzinárodná organizácia OCCRP. NAHRÁVKU NÁJDETE TU. 

V nahrávke Kočner a zástupca banky a rovnako aj ministerstva financií spomínajú Vojenskú nemocnicu sv. Michala, ktorá stojí vedľa bytového komplexu Urbanic. Kočner sa v nahrávke chvastá tým, že v projekte nie je sám. A rovnako uviedol, že "Maťo Glváč je môj dobrý kamarát." 

Kočnerova knižnica je unikátna databáza dokumentov, ktoré získala medzinárodná sieť investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP.org) a sprístupnila ich slovenským médiám. Do projektu sa zapojila aj TV JOJ.

Marián Kočner posielal z väzby viacero motákov, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy