Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenskí ekológovia vyšľachtili nový druh maku. Nie náhodou dostal meno Azurit
Zdielať na

Slovenskí ekológovia vyšľachtili nový druh maku. Nie náhodou dostal meno Azurit

PREŠOV / Ekológovia z Prešovskej univerzity vyšľachtili novú odrodu maku. Dostala meno Azurit. Oproti doterajším odrodám je tento mak azúrovo modrý a má vyššiu úrodu semien. Vyšľachtený mak je už v poradí siedmym úspechom vedcov Prešovskej univerzity na úrovni patentu. Na konte už majú napríklad špeciálnu odrodu rumančeka, či mäty.

Celý proces šľachtenia trval niekoľko rokov. Najprv to začalo zberom lokálneho maku. Z rôznych domov, z rôznych dedín severovýchodného Slovenska zozbierali 50 vzoriek maku od domácich gazdín. Koncom minulého roka bolo Prešovskej univerzite udelené šľachtiteľské osvedčenie.

Slovenská a Česká republika sú jedny z mála krajín v rámci Európy a sveta, kde je mak možné legálne pestovať na konzumné účely. Vedec, ktorý za tým všetkým stojí obľubuje mak už od detstva. Možno práve aj preto má dnes na konte vlastnú odrodu. "V skúškach uspel, bol lepší v úrode makového semena v porovnaní s odrodami, ktoré sú registrované a kontrolované," hovorí Jozef Fejér z katedry ekológie FHPV PU.

Už na prvý pohľad je jasný rozdiel aj vo farbe. Nová odroda je výrazne svetlomodrá. Ešte viac ju vidieť v lete na slnku po otvorení makovice. Vtedy má až azúrová farbu. Preto aj ten príznačný názov Azurit. "Veľmi dobré vlastnosti, čo sa týka potravinárskeho využitia, aj tá farba je atraktívna, zaujímavá," pokračuje Fejér. 

"Akademickej pôde sa často vytýka, že robíme vedu pre vedu, tak toto je ten svetlý príklad, že naozaj sa na vysokých školách deje prieskum, ktorý má reálny presah do externého prostredia," dodal prorektor univerzity Gabrieľ Paľa. 

"Zmluvný partner, ktorý bude množiť osivá a už predávať pre bežných pestovateľov, tak bude univerzite platiť licenčný poplatok za každý kilogram vyrbeného osiva," dodal Fejér. 

Pozrite si podobnú reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy