Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Žiline sa objavilo podozrenie na smrtiaci koronavírus. Na pohotovosť prišli muži, ktorí boli na služobnej ceste v Číne
Zdielať na

V Žiline sa objavilo podozrenie na smrtiaci koronavírus. Na pohotovosť prišli muži, ktorí boli na služobnej ceste v Číne

ŽILINA / Na urgentný príjem Žilinskej fakultnej nemocnice prišli dvaja Slováci s podozrením na koronavírus. Obidvaja boli pritom na služobnej ceste v Číne. Lekári zasahovali v špeciálnych oblekoch. WHO už vyhlásila pre nový vírus aj stav globálnej núdze.  

Muži do žilinskej nemocnice prišli vo štvrtok okolo šiestej večer. Práve v tento deň sa vrátili zo služobnej cesty v Číne. Podľa informácií Žilinskej fakultnej nemocnice si respiračné ťažkosti uvedomovali už na letisku vo Frankfurte. "Je pre nás nepochopiteľné, ako mohli príslušné zložky letiska pacientov nechať odcestovať na Slovensko. Muži autom zamierili rovno na urgentný príjem v Žiline," informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková. 

Hneď po príchode do nemocnice boli izolovaní, aby sa nedostali do styku s ostatnými pacientmi. Hygienici rozhodli, že budú prevezení na infekčné oddelenie do Martinskej univerzitnej nemocnice. Obidvom mužom v Martine odobrali vzorky krvi a urýchlene zaslali do laboratória v Berlíne, kde odborníci zistia, či sa podozrenie na koronavírus potvrdí, alebo nie. 

​Stanovisko žilinskej nemocnice

"Priestory urgentného príjmu v našej nemocnici sú dôkladne vydenzifikované a dekontaminované, ambulancie urgentného príjmu sú preto plne k dispozícii pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Vďaka okamžitej reakcii a profesionalite našich kolegov na urgentnom príjme boli pacienti ihneď izolovaní ešte v prvej vstupnej čakárni, kde boli sami, a nedošlo preto k žiadnemu stretu s inými pacientmi. Naši zdravotníci okamžite postupovali podľa platných nariadení a  hermeticky uzavreli čakáreň, preventívne oboch mužov izolovali od ostatných pacientov a zamestnancov, takže neprišli do kontaktu so žiadnym iným návštevníkom urgentného príjmu. Muži neboli uvedení do žiadnej z ambulancií ani hospitalizovaní," vyjadril sa ďalej hovorkyňa žilinskej nemocnice Lenka Záteková. 

WHO vyhlásila pre koronavírus stav globálnej núdze

Pre smrtiaci koronavírus vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia globálny stav zdravotnej núdze. Agentúra tak urobila len šiestykrát vo svojej histórii. Koronavírus sa doteraz objavil v dvoch desiatkach krajín, nakazilo sa ním cez 8100 ľudí, z toho veľká väčšina v Číne. 170 osôb tam nákaze podľahlo.

Generálny riaditeľ WHO - Tedros Adhanom Ghebreyesus zdôraznil, že vyhlásenie stavu zdravotnej núdze nie je výrazom nedôvery voči Číne, jej snahy naopak ocenil.

Premiér Peter Pellegrini na piatkovej tlačovej konferencii, že na výsledky dvoch pacientov sa čaká. 

S hlavným hygienikom vypracovali postup evakuácie dvoch Slovákov z Číny. V najbližších hodinách by mali letieť domov, ak sa neprejavia žiadne príznaky. Dve sanitky ich vyzdvihnú a budú 14 dní v karanténe v Banskej Bystrici. Slovensko je povinné zdieľať online informácie so Svetovou zdravotníckou organizáciou. Na Slovensku nie sú zatiaľ mimoriadne opatrenia, kým nie je potvrdený vírus. 

"Nemáme potvrdený ani jeden prípad, nebudeme zatiaľ prijímať špeciálne opatrenia. Ak sa nákaza potvrdí, musíme rozhodnúť ako budeme postupovať. Na priestranstvách aj pri verejných zhromaždeniach, a tak ďalej. Nebudeme šíriť paniku ale musíme urobiť všetko preto, aby sme Slovenskú republiku ochránili," uviedol Pellegrini. 

Koronavírus zabíja ďalších. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy