Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pellegrini: Špeciálne opatrenia pre koronavírus zatiaľ prijímať nebudeme, na výsledky dvoch Slovákov čakáme
Zdielať na

Pellegrini: Špeciálne opatrenia pre koronavírus zatiaľ prijímať nebudeme, na výsledky dvoch Slovákov čakáme

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini sa po stretnutí s dekanmi lekárskych fakúlt vyjadril k aktuálnej situácii súvisiacej s koronavírusom. Podľa jeho slov sa doteraz nepotvrdil na Slovensku žiaden prípad nakazenia týmto vírusom. Vláda tak, zatiaľ, nehodlá prijať špeciálne opatrenia. Na urgentný príjem Žilinskej fakultnej nemocnice prišli ešte vo štvrtok dvaja Slováci s podozrením na koronavírus. Hneď po príchode do nemocnice boli izolovaní, aby sa nedostali do styku s ostatnými pacientmi. Okrem toho sa pripravujú na prevoz ďalších dvoch Slovákov, a to priamo z Číny.

"Nemáme potvrdený ani jeden prípad, nebudeme zatiaľ prijímať špeciálne opatrenia. Ak sa nákaza potvrdí, musíme rozhodnúť ako budeme postupovať, na priestranstvách aj pri verejných zhromaždeniach, a tak ďalej. Nebudeme šíriť paniku ale musíme urobiť všetko preto, aby sme Slovenskú republiku ochránili," vyhlásil premiér Peter Pellegrini s tým, že na výsledky dvoch pacientov sa stále čaká. 

​V Žiline sa pritom objavilo podozrenie na koronavírus u dvoch Slovákoch, ktorí do nemocnice prišli sami. Obidvaja boli pritom na služobnej ceste v Číne. Hneď po príchode do nemocnice boli izolovaní, aby sa nedostali do styku s ostatnými pacientmi. Hygienici rozhodli, že budú prevezení na infekčné oddelenie do Martinskej univerzitnej nemocnice. 

Prevoz dvoch Slovákov z Číny 

S hlavným hygienikom vypracovali postup evakuácie dvoch Slovákov z Číny. V najbližších hodinách by mali letieť domov, ak sa neprejavia žiadne príznaky. Dve sanitky ich vyzdvihnú a budú 14 dní v karanténe v Banskej Bystrici. Slovensko je povinné zdieľať online informácie so Svetovou zdravotníckou organizáciou. 

WHO vyhlásila pre koronavírus stav globálnej núdze

Pre smrtiaci koronavírus vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia globálny stav zdravotnej núdze. Vírus si vyžiadal už 213 obetí a takmer 10 000 nakazených. Vo Francúzsku pribudol ďalší nakazený a prvé 2 prípady už hlási aj Taliansko a Veľká Británia. Len zo štvrtka na piatok pribudlo takmer 50 obetí nového vírusu a 2 tisícky nakazených. "Vyhlasujem globálny stav zdravotnej núdze pre medzinárodné šírenie nového koronavírusu. Hlavným dôvodom nie je to, čo sa deje v Číne, ale to, čo sa deje v ostatných krajinách," vysvetlil riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Vírus je mimo Číny dovedna v 22 krajinách. Spojené štáty americké potvrdili prvý prenos z človeka na človeka vo svojej krajine. Francúzsko hlási šiesteho nakazeného a prvých dvoch infikovaných má na svojom území už aj Veľká Británia a Taliansko.

Viac o podozreniach na koronavírus v Žiline sa dozviete TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy