Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prípad vraždy Ernesta Valka: Súd schválil dohodu o vine a treste pre obvineného Klinku
Zdielať na

Prípad vraždy Ernesta Valka: Súd schválil dohodu o vine a treste pre obvineného Klinku

PEZINOK / Pred Špecializovaný trestný súd v Pezinku sa postavil obvinený Jaroslav Klinka v prípade vraždy právnika Ernesta Valka. Ten sa priznal, že v právnikovom dome lúpil. Sudca tak rozhodoval o návrhu dohody o vine a treste. Ten pôvodný hneď v úvode pojednávania ale zamietol. Procesným stranám dal preto čas na to, aby vytvoril druhý návrh, a práve ten senát súdu odobril. Podľa rozsudku pôjde Klinka do väzenia na 8 rokov, s čím ale poškodená Jana Valková, dcéra nebohého právnika nesúhlasila. Pri vynesení rozsudku sa jej tlačili slzy do očí.

Sudca označil hneď v úvode pojednávania dohodu o vine a treste za nespravodlivú, odmietol ju. Procesným stranám dal tak čas na to, aby sa ešte počas piatka dohodli na novej. Obvinený Klinka na to pristúpil. Poškodená Jana Valkova, dcéra Ernesta, akúkoľvek dohodu o vine a treste absolútne odmieta. Pričom sudca dal obvinenému limit najmenej 8 rokov väzenia. Na pojednávaní je prítomná aj exmanželka nebohého právnika Oľga Valková. Obe sa vyjadrili, že neveria úplne tomu, čo je na základe výpovedí uvedené vo vyšetrovacom spise. Domáhať sa budú aj odškodného, no podľa ich slov bude pre nich najdôležitejšie dozvedieť sa, ako k vražde Valka došlo. 

Nová dohoda 

Potom čo sudca vymedzil čas na vytvorenie novej dohody, Klinka na otázky TV JOJ odmietol odpovedať. Približne o hodinu neskôr už bol známy nový návrh na dohodu o vine a treste. Výšku trestu požadujú 8 rokov vo väzení so stredným stupňom stráženia. Klinka následne na všetky otázky súdu odpovedal "áno." Čo bolo ďalšou podmienkou na schválenie dohody, s ktorou súhlasí aj samotný obvinený. Krátko na to senát súdu dohodu schválil a vyniesol rozsudok. Poškodená Jana Valková, ktorá celý čas bojovala proti tejto dohode, mala pri vynesení rozsudku slzy v očiach. Rozsudok je právoplatný. 

"Okresný súd Pezinok považuje uložený trest odňatia slobody za primeraný, pričom pôvodne navrhovaný trest odňatia slobody vo výmere 7 rokov a dva mesiace považoval za neprimeraný a nespravodlivý," vyjadril sa hovorca Krajského súdu Bratislava -  Pavol Adamčiak. Výsledok je ale taký, že z 8 ročného trestu mu ostáva už len 5 rokov, lebo tri si už odsedel. 

Senát súdu nároky poškodenej dcéry na odškodné odkázal na civilný súd.

Klinka sa ospravedlnil 

Jaroslav Klinka sa ospravedlnil dcére Ernesta Valka. "Viem, že mi to nikdy neodpustíte, ale veľmi ma to mrzí, je mi to veľmi ľúto," povedal na súde. "Ten trest nám príde nespravodlivý. Mám dôvodné pochybnosti o tom ako sa skutok stal, teda ako ho opisuje pán Klinka," vyjadrila sa Jana Valková. 
S rozsudkom sa nestotožňuje ani Oľga Valková, bývalá manželka právnika. Tvrdí, že sa neobjasnilo ani to, kto vraždil a prečo tam boli, lebo nič nezmizlo. Páchatelia si podľa nej protirečia aj v tom, kde dopadlo telo a kto právnika zastrelil. 

Jaroslav Klinka z vraždy právnika Ernesta Valka obvinený nebol, priebeh vraždy nevidel. V čase, keď na Valka strelec vystrelil, bol údajne v inej časti domu. Z vraždy známeho právnika polícia s prokuratúrou obvinila iba Jozefa Radiča. Ten ale popiera, že by na Valka vystrelil. Obaja pritom priznávajú, že vo Valkovej rezidencii v Limbachu boli spoločne, lebo ho chceli olúpiť. 

​Zaujímavosťou na celom prípade je, že komplic Jozefa Radiča Klinka podmienil svoju spoluprácu s políciou tým, že ho bude zastupovať priateľ zavraždeného právnika Daniel Lipšic. Ten dohodu o vine a treste považuje za férovú.

Exmanželka Valka o vražde

O vražde Valka prehovorila po pojednávaní v kauze miliónových zmeniek, kde vypovedala ako svedok, Oľga Vlaková - exmanželka. Do rúk sa jej dostal totiž vyšetrovací spis. Z toho, čo sa doteraz dozvedela, zostala šokovaná. Dokonca sa vyjadrila, že neverí, že páchateľmi sú Klinka s Radičom a prípad by sa mal opäť otvoriť.

 Na otázku TV JOJ, čo hovorí na dôkaznú situáciu a to, čo vyplynulo zo spisu, ktorý čítala odpovedala: "Priznám sa, že som to ešte nepreštudovala celé. Čítala som hlavne výpovede Klinku a Radiča, som z toho dosť zhrozená, pretože výpovede tých dvoch sa absolútne v ničom nezhodujú." 

Klinka už vo väzení sedí za prepad banky v Kremnici. Práve za mrežami sa rozhodol,  že policajtom povie, ako to bolo. Práve to bolo kľúčové pri objasnení vraždy Ernesta Valka. To, že sa Jaroslav Klinka priznal k lúpeži v právnikovom dome, potvrdila v tom čase aj generálna prokuratúra. 

Osudný deň pre Valka

Ernesta Valka zavraždili 9. novembra 2010 v jeho dome v Limbachu. Bývalý predseda Ústavného súdu SR bol jedným z najvplyvnejších právnikov a venoval sa viacerým citlivým kauzám. O tom, že motívom vraždy bola lúpež a páchateľmi lupiči, ktorých Valko prekvapil, hovoril už dávnejšie bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy