Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Exmanželka Valka pre TV JOJ: Neverím, že Radič a Klinka zavraždili Ernesta Valka
Zdielať na

Exmanželka Valka pre TV JOJ: Neverím, že Radič a Klinka zavraždili Ernesta Valka

BRATISLAVA / Oľga Vlaková prehovorila o vražde jej exmanžela Ernesta Valka. Urobila tak potom, čo bola vypovedať na pojednávaní v kauze miliónových zmeniek. Do rúk sa jej dostal totiž vyšetrovací spis, hoci ho zatiaľ nestihla celý prečítať už z toho, čo sa doteraz dozvedela, zostala šokovaná. Dokonca sa vyjadrila, že neverí, že páchateľmi sú Klinka s Radičom a prípad by sa mal opäť otvoriť.

Exmanželka zosnulého právnika Ernesta Valka sa vyjadrila, že študovala spis z vraždy. Na otázku TV JOJ, čo hovorí na dôkaznú situáciu a to, čo vyplynulo zo spisu, ktorý čítala odpovedala: "Priznám sa, že som to ešte nepreštudovala celé. Čítala som hlavne výpovede Klinku a Radiča, som z toho dosť zhrozená, pretože výpovede tých dvoch sa absolútne v ničom nezhodujú." 

Ako sa ďalej vyjadrila, nezhodujú sa ani v tom, ktorými dverami vošli do domu. Z ich výpovedí plynie, že sa obviňujú navzájom. "Nezhodujú sa v tom, kde dopadlo telo. Jeden hovorí, že dopadol na chrbát, druhý hovorí, že dopadol na brucho. Niekedy mám taký pocit akoby tam ani neboli," vyjadrila sa ďalej exmanželka zavraždeného právnika. Aj na základe týchto skutočností Oľga Valková teda neverí, že za vraždou sú Klinka s Radičom. "Stále si myslím, že to buď zobrali na seba alebo tam bol niekto iný." Čo mohlo byť motívom vraždy Valka ale netuší ani teraz po 9 rokoch. 

Klinka s Radičom sa v jednom zhodli

Vo výpovedi sa ale zhodujú v jednej veci a to, že zaznel iba jeden výstrel. Tu ale nastáva rozpor so znaleckým posudkom. "Čo som si prečítala znalecký posudok tak tam je uvedené, že museli padnúť aspoň dva. Pretože tá dráha tej strely, to nemohla urobiť len jedna nábojnica." 

Od začiatku sa pracuje s verziou, že jeho úmrtiu predchádzala lúpež. Valková ale tomuto neverí. "Ostala tam peňaženka, veď aj keď som sa pýtala vyšetrovateľov, že ako je to možné, že keď idem lúpiť a z toho istého kufríka zmizla zbraň a nezmizla peňaženka, pričom hodnota peňaženky bola vyššia ako zbraň, keby ju teda predávali niekde na čiernom trhu. Nedáva mi to vôbec žiadnu logiku. Na to mi povedali, že sa zľakli."

No v prípade, ak sa zľakli zostáva otázkou, prečo hýbali s telom a dali ho tak, aby ho nebolo vidno z ulice. Jeden z nich dokonca tvrdil, že mali tip, no toto sa podľa slov právnikovej exmanželky nevyšetrilo. "Ja si myslím, že by sa ten prípad mal znova otvoriť. Uvidíme ale až keď príde k riadnemu pojednávaniu."  

Tento rok by sa malo ešte pojednávať o dohode o vine a treste s Klinkom, pojednávanie je naplánované na  31. decembra 2019. 

Právnik Ernest Valko zomrel 9. novembra 2010 v jeho dome v Limbachu na následky strelných zranení. Páchateľ ho postrelil do pravej časti hrudníka, pričom zasiahol pľúca aj srdce. Bývalý predseda Ústavného súdu SR bol jedným z najvplyvnejších právnikov a venoval sa viacerým citlivým kauzám. O tom, že motívom vraždy bola lúpež a páchateľmi lupiči, ktorých Valko prekvapil, hovoril už dávnejšie bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak. V prípade vraždy Ernesta Valka nastal výrazný posun v máji 2019. Komplic údajného strelca Jaroslav Klinka sa priznal. S prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste a tak chýba už len krok k tomu, aby bol právoplatne odsúdený. Nie však za vraždu, ale za to, že bol v dome zavraždeného právnika kradnúť.

To, že sa Jaroslav Klinka priznal, potvrdila pre TV JOJ v máji tohto roka aj generálna prokuratúra.

"Dnes bola uzatvorená dohoda o vine a treste medzi prokurátorom trestného odboru Generálnej prokuratúry SR a obvineným J. K.Trest 7 rokov a 2 mesiace so zaradením do ústavu so stredným stupňom stráženia, trest prepadnutia veci a ochranný dohľad. Trest je súhrnný vzhľadom na rozsudok Okresného súdu v Žiari nad Hronom z roku 2007, kde bol obvinený odsúdený za trestný čin lúpeže na trest odňatia slobody vo výmere 6 rokov a 8 mesiacov," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Jaroslav Klinka z vraždy právnika Ernesta Valka obvinený nebol, priebeh vraždy nevidel. V čase, keď na Valka strelec vystrelil, bol údajne v inej časti domu. Z vraždy Ernesta Valka polícia s prokuratúrou obvinila iba Jozefa Radiča. Ten ale popiera, že by na Valka vystrelil. Obaja pritom priznávajú, že vo Valkovej rezidencii v Limbachu boli spoločne, lebo ho chceli olúpiť. 

Viac o prípade vraždy Valka vo videu TU:

Najčítanejšie správy