Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kočner tvrdil, že v kauze Gamatex spolupracoval s Ernestom Valkom. Po jeho smrti to poprel
Zdielať na

Kočner tvrdil, že v kauze Gamatex spolupracoval s Ernestom Valkom. Po jeho smrti to poprel

BRATISLAVA / Marian Kočner s výpoveďou, ktorá sa týkala zavraždeného právnika Ernesta Valka, podľa informácií portálu Aktuality.sk, klamal. Na súde s Markízou mal tvrdiť, že ho Ernest Valko právne zastupoval, pričom po jeho vražde mal vypovedať opačne.

Keď v roku 2010 zavraždili Ernesta Valka v jeho dome v Limbachu, polícia v rámci preverovania možných motívov na vraždu Valka, okrem iných vypočula ako svedka aj Kočnera. Údajne sa polícia z prostredia Valkovej rodiny dozvedela, že sa advokát pred rodinou sťažoval na Kočnerove spôsoby. Vyšetrovanie to nepotvrdilo. Práve pri tom výsluchu mal Kočner uviesť, že Valkove odborné služby nevyužíval, ani služby jeho firmy.

O pár rokov neskôr, už v zmenkovej miliónovej kauze na civilnom súde Kočner uviedol, že Ernest Valko ako právnik robil právne služby Kočnerovej firme Gamatex, ktorou ovládol pred 18 rokmi komerčnú televíziu. To je pre advokátov Markízy, ktorí preukazujú, že Kočnerove miliónové zmenky sú podvrh, tak dôležitý nesúlad jeho tvrdení, že to berú ako dôkaz o Kočnerovej pochybnej dôveryhodnosti. "Určite to ukazuje na to, kto a ako často hovorí v tej veci pravdu. Ak Marian Kočner vypovedal niečo pred políciou pod hrozbou trestného stíhania za krivú výpoveď, asi je potrebné veriť skôr výpovedi z roku 2011 ako tej, ktorú predviedol v civilnom konaní," uviedol právny zástupca spoločnosti Markíza s.r.o. Tomáš Kamenec.

Kočner sa práve pre podozrenia, že jeho miliónové televízne zmenky sú podvrh, dostal do trestného stíhania. Zmenky mal vytvoriť s Ravlom Ruskom. Polícia nakoniec oboch obvinila z falšovania cenín, no len Kočner skončil vo väzbe, z ktorej sa snaží zatiaľ márne dostať.

Jeho advokáti tvrdia, že Kočner pri výsluchu po vražde Valka neklamal a že pri sporoch o Markízu Ernest Valko bol aktívny a vedia to všetky strany sporu. To, že sa Kočnerova výpoveď zo spisu o vražde Valka nachádza v trestnom spise v kauze Zmenky považujú za účelové zo strany vyšetrovateľov. ​Kočnerov advokát poskytol stanovisko, ktoré uvádzame v plnom znení. "Zaobstaranie svedeckej výpovede, ktorá nemôžeme slúžiť ako dôkaz v trestnom konaní za účelom jej mediálneho "porovnávania" s výpoveďou, ktorá taktiež nemôže byť použitá ako dôkaz v trestnom konaní, je ukážkovým príkladom účelového postupu orgánov činných v trestnom konaní, na ktoré upozorňujeme od začiatku tohto trestného konania. Tento spôsob mediálnej prezentácie procesne nepoužiteľných dôkazov v čase rozhodovania o našej sťažnosti považujeme za pokus o ovplyvňovanie rozhodovania súdu a vážny zásah do prezumpcie neviny," uviedol Michal Mandzák. 

Podľa informácií Aktuality.sk, Kočner 28. februára tohto roka, v čase, keď ešte nebol vo väzbe a súdil sa s televíziou Markíza v civilnom konaní vypovedal, že dohodu o zmenkách a o tom, že Gamatexu Markíza neskôr ešte doplatí ďalšie milióny eur, uzatváral v roku 2000 s Pavlom Ruskom prostredníctvom Ernesta Valka. Toho v roku 2010 zavraždili v jeho dome pri lúpeži. Keď Kočnera polícia zatkla, zabezpečila do spisu jeho staršiu výpoveď o Valkovi. Pred políciou tvrdil opak. "Nie, nikdy ma v ničom nezastupoval pán Valko, ani ostatní advokáti z jeho advokátskej kancelárie," povedal Kočner na polícii pre siedmimi rokmi, uvádzajú Aktuality.sk.

Dôvodom na vzatie Mariana K. do väzby bolo, že čelí obvineniu z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Ide o zmenky v hodnote 69 miliónov eur. Ich vyplatenie na súde požadoval od Pavla R. a spoločnosti Markíza Slovakia. O prepustenie z väzby žiadal podnikateľ opakovane, súdy mu však nevyhoveli. Markíza medzitým informovala, že renomovaná písmoznalkyňa na základe požiadavky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) na expertné skúmanie dospela k záverom, že podpisy Pavla R. na zmenkách nie sú z roku 2000, teda zmenky nevznikli tak, ako tvrdia Pavol R. a Marian K.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy