Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Trhy na móle alebo špeciálne pečiatky. Vianočná atmosféra spája celé Slovensko
Zdielať na

Trhy na móle alebo špeciálne pečiatky. Vianočná atmosféra spája celé Slovensko

BOBROVNÍK/VELIČNÁ / Obdobie adventu sa spája aj s vianočnými trhmi v dedinkách či mestách a tiež s jarmokmi. Nedeľný jarmok v nádhernom prostredí, priamo na Liptovskej Mare ale skomplikovalo počasie. Okrem toho, že vodná hladina priehrady bola nižšia ako zvyčajne, pršalo i snežilo zároveň.

Druhá adventná nedeľa V Bobrovníku bola priamo na móle Liptovskej Mary. Keby sa počasie umúdrilo, bolo by vidieť štíty Vysokých Tatier a pod nim veľkú vodnú plochu. Hmla, dážď a sneženie zmarili akékoľvek výhľady. Aj napriek tomu, mali trhy predvianočnú atmosféru. V stánkoch predávali ručne vyrobené vianočné ozdoby. ľudové výrobky či medovníčky. "Toto je už náš tretí ročník vianočných trhov, ktoré konáme práve na našom mole na Liptovskej Mare,
ale hladina vody je troška nižšia," uviedla Katarína Janošková, marketingová manažérka. 

​Úplne inak si vianočné trhy užili vo Veličnej, a to bez sychravého počasia. V oravskej dedinke sa to nezaobišlo bez folklóru a nechýbal ani Mikuláš. Dokonca v miestnom obecnom úrade remeselníci či zručné žienky ukázali, čo vedia. Prezradili aj recept na sviatočné trubičky. "Lístkové cesto sa rozreže, upečie, potrie vajcom, dá sa piecť. Plnka je zo snehu, sú v nej bielka a na jedno bielko 6 dekagramov práškového cukru, a potom sa vyšľahá," prezradila jedna z miestnych šikovných žien. 

To ale nie je všetko. "Vo Veličnej máme špeciálnu pečiatku, spomienku na vianočné trhy a máme aj pohľadnice s vianočnými motívmi Veličnej," dodala ďalšia z miestnych. 

Prejdite sa s nami po Inchebe, kde vládne vianočná nálada:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy