Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Dni Vianoc ovládli remeslá a ručná práca. Nechajte sa inšpirovať
Zdielať na

Dni Vianoc ovládli remeslá a ručná práca. Nechajte sa inšpirovať

BRATISLAVA / Do Vianoc zostávajú ešte viac ako dva týždne. Už teraz je ale zrejmé, že Slováci sa začali vracať k tradíciám a tradičným Vianociam. Tohtoročným vianočným hitom sú aj preto ľudové motívy a ručná práca. Inšpirovať sa môžete aj vy.

Tohtoročné dni Vianoc na našom najväčšom výstavisku sú tento rok plné folklóru a tradičných remesiel. "Môžeme tam stretnúť rôznych drôtarov, čipkárky, ale aj majstrov, ktorý priamo na mieste vyrobia predmety z dreva, dekoračnej plste, či rôzne iné zaujímavé výrobky," uviedla Valéria Pernišová, hovorkyňa výstaviska Incheba.  

​Návštevníci si môžu zasvietiť tak, ako to robili na hradoch už v 7. storočí - sviečkami z medových plátov. "Koľko sa tam svietilo koľké roky a stále tie hrady sú čisté, tam keby sa svietilo parafínovými sviečkami tak prakticky je to ako v komíne. Úplne zadymené," vysvetlil Marián Poliak, cechmajster Združenia cechov historických remesiel. Ale okrem toho, že nedymia, majú aj inú výhodu. "Stále to vydáva takú jemnú medovú vôňu a absolútne nedymia. Majú krásny čistý plameň," dodal cechmajster. 

Ďalšou výhodou ručne vyrábaných vecí je, že každý jeden kus je originál. "Niekedy sa nepodarí presne ale o tom je aj ručná práca, že taký druhý opasok sa už nedá vyrobiť," potvrdil aj výrobca opaskov. 

Zaujímavým originálnym darčekom môže byť napríklad aj bronzový hrebeň, ktorého výroba je časovo dosť náročná. V 18. storočí nosili dámy výnimočné kabelky. "Krása sa z toho obdobia zachovala a my ju ďalej pestujeme," povedal výrobca kabeliek. O to sa snaží aj mladá, len 16-ročná umelkyňa, ktorá tvorí sochy a obrazy už od jej 12 rokov. "Používam tekuté tužidlo, pomocou ktorého sa tvarujú rôzne prírodné materiály a textílie a potom sa to dáva na maliarske plátno, Keď to zatvrdne, tak sa to ručne domaľováva farbami," vysvetlila svoju umeleckú tvorbu Martina Hanková. 

"Členovia cechu historických remeselníkov tu budú svoje výrobky nie len predávať ale budú tu svoje remeslá aj predvádzať, a tak si ich budú môcť vyskúšať všetci, ktorí majú o to záujem," povedala Valéria Pernišová. V tomto roku sa očakáva, že sa na Dni Vianoc príde pozrieť viac ako 100-tisíc ľudí. 

Pozrite si, ako to vyzeralo na Dni Vianoc aj v minulom roku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy