Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Projekty, ktoré zlepšia náš život. Mladí študenti už nesedia len nad knihami
Zdielať na

Projekty, ktoré zlepšia náš život. Mladí študenti už nesedia len nad knihami

BRATISLAVA / Kým niektorí študenti sedia iba nad knižkami, iní nelenia a popri škole rozbiehajú vlastný biznis. A dá sa povedať, že v podnikaní sa im začína dariť. Mladým podnikateľom tak nezamestnanosť po skončení školy nehrozí. Dokonca už začínajú zamestnávať aj svojich spolužiakov.

Mladí podnikatelia chcú ovládnuť svet najmä cez mobilné aplikácie. Pomoc starým ľuďom pri hľadaní opatrovateľa, vizualizácie bytov alebo aplikácia, ktorá pomáha ušetriť peniaze pri výbere bankových produktov. Sú mladí, odvážni a svoje nápady vedia premeniť na užitočné aplikácie. "Náš systém funguje na prepojení človeka s expertom, či už je to masér, športový tréner alebo fyzioterapeut alebo dokonca doktor. Náš klient vie nájsť základné cvičenia na zlepšenie pohybového aparátu," opísal úspešný projekt Patrik Konrády, študent-podnikateľ. 

​Viacerí zo študentov ovládajú programovanie, a tak do podnikania nemuseli všetci na začiatku vraziť veľké množstvo peňazí a brať si pôžičky. "Najväčšia investícia ja väčšinou čas," povedal študent Martin Hrabovec. "Niekedy to bolo 14 hodín denne, teraz je to už menej," súhlasí aj ďalší zo študentov Ján Široký.

Študentskú podnikateľskú cenu získal za svoj biznis Martin Hrabovec. Ten so svojou firmou snaží zabrániť tomu, aby lekárne zbytočne nevyhadzovali staré lieky, ktoré sa nepodarilo predať. "Nejaký konkrétny liek, vo Veľkom Krtíši ho je veľa a bude čoskoro expirovať a v Bratislave ho je nedostatok. Tak náš systém v takomto prípade automaticky pošle do Veľkého Krtíša výkaz, že liek treba v takom množstve poslať do Bratislavy a tým pádom im neexpiruje, čiže šetríme peniaze," objasnil projekt Maritn Hrabovec. 

Aj napriek tomu, že si už viacerí dokážu zarobiť, školu nepovažujú za zbytočnú. "Je to najmä o kontaktoch, ľudia, ktorí ma už poznajú, že podnikám a ja viem, že sú šikovní, tak ich viem zaučiť," dodal Tomáš Szabo, študent a podnikateľ. 

Pozrite si aj reportáž o šikovných deťoch na ekonomickej univerzite:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy