Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Návrh rozpočtu EÚ je vo finále. Peniaze pôjdu aj pre mladých ľudí
Zdielať na

Návrh rozpočtu EÚ je vo finále. Peniaze pôjdu aj pre mladých ľudí

Google News Button Sledovať správy

ŠTRASBURG / Europoslanci si lámu hlavy ako rozdeliť tisíc miliárd eur na najbližšie roky. Riešia totiž rozpočet po odchode Británie z Európskej únie. A kým jedny sú s návrhom spokojní, druhí hovoria o premárnenej príležitosti. Na viac peňazí sa však môžu tešiť napríklad študenti, ktorí budú chcieť vycestovať do zahraničia.

Europoslanci finalizujú návrh rozpočtu, ktorý bude po odchode Británie z Európskej únie. "Oveľa viac finančných zdrojov pôjde na ochranu životného prostredia, na boj proti klimatickým zmenám, ale aj na digitalizáciu," uviedla Monika Beňová z Aliancie socialistov a demokratov. "Bude dostatok peňazí na mladých ľudí, na ich zamestnanosť a vzdelávanie Erasmus a Erasmus+," pokračoval Miroslav Mikolášik z Európskej ľudovej strany. 

Iba na vyrovnávanie regionálnych rozdielov pôjde viac ako 440 miliárd eur. "Chceme dorovnať aj tú nespravodlivosť voči napríklad poľnohospodárom zo Slovenska, z krajín strednej a východnej Európy tak, aby boli ich potraviny viac dotované, "  poznamenal Vladimír Maňka z Aliancie socialistov a demokratov. Kameňom úrazu sa však stala poľnohospodárska politika, do ktorej plánujú naliať až tretinu rozpočtu. "Dnes v roku 2018 my máme prebytok potravín, Európska únia bojuje proti plytvaniu potravinami a toto mal ten rozpočet dávno zohľadniť," okomentoval to Richard Sulík za Európskych konzervatívcov a reformistov. 

Europoslanci ale riešia aj peniaze pre Afriku, kde je obrovský demografický "boom". V tomto storočí tam narastie počet obyvateľov z 1,4 miliardy na 4 miliardy. Pred chudobou budú ľudia utekať práve do Európy, a tak sa robí všetko preto, aby sa pomohlo práve Afrike. 

Posilnená má byť aj pohraničná stráž. Ochrana hraníc a migrácia pohltí až 35 miliárd eur. No a tento návrh rozpočtu z Európskeho parlamentu ešte musí odsúhlasiť rada. A potom sa podľa neho budeme riadiť v najbližšom období a teda od roku 2021 až do roku 2027. "Až 94% všetkých výdavkov rozpočtu sa vracia členským štátom cez rôzne projekty, cez rôzne fondy," dodala na záver Anna Záborská z Európskej ľudovej strany. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy