Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Británia môže zrušiť brexit aj bez súhlasu členských krajín EÚ, potvrdil súd
Zdielať na

Británia môže zrušiť brexit aj bez súhlasu členských krajín EÚ, potvrdil súd

BRUSEL / Európsky súd potvrdil, že Británia môže jednostranne stiahnuť rozhodnutie odísť z EÚ bez toho, aby s tým museli súhlasiť ostatné členské krajiny EÚ. Zostala by potom členom únie za rovnakých podmienok ako doposiaľ.

Británia podľa generálneho advokáta Súdneho dvora Európskej únie Camposa Sánchez-Bordona môže jednostranne stiahnuť svoje oznámenie o odchode z Európskej únie. V prípade, že by sa k tomuto kroku uchýlila, oznámiť by to musela ešte pred formálnym uzatvorením zmluvy o odchode a v súlade s britským ústavným poriadkom. Toto rozhodnutie oficiálne v pondelok potvrdil aj Európsky súd. 

https://twitter.com/EUCourtPress/status/1072039706123210752

Britská vláda sa už pred týždňom ohradila, že túto otázku únia vôbec nemala riešiť, pretože kabinet nemá v úmysle odvolať svoj odchod z Európskej únie. 

Britská premiérka Theresa May odložila kľúčové hlasovanie o vystúpení Veľkej Británie z EÚ, ktoré sa malo uskutočniť v britskom parlamente v utorok. May to v pondelok oznámila poslancom Dolnej snemovne Spojeného kráľovstva. Zároveň priznala, že ak by sa o brexite hlasovalo už v utorok, "bol by odmietnutý výrazným rozdielom hlasov".

May si predstavuje, že sa jej podarí poslancov ešte presvedčiť a práve tomu sa plánuje venovať v najbližších dňoch. O brexite chce dať hlasovať až po tom, keď mu zaistí medzi poslancami dostatočnú podporu.

Theresa May sa dostala do komplikovanej situácie. Momentálne musí totiž brexit pretlačiť parlamentom. Celú situáciu sťažuje najmä fakt, že parlament schválil uznesenie, že vláda ohľadom brexitu zámerne zatajovala jeho dopady.

Minister spravodlivosti Geoffrey Cox zdôvodnil zatajenie analýzy dopadov tým, že ich zverejnenie by "poškodilo národné záujmy", avšak v sobotu plný text analýzy vláda vydala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy