Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
May musí pretlačiť brexit parlamentom. Poslanci nie sú dohode naklonení
Zdielať na

May musí pretlačiť brexit parlamentom. Poslanci nie sú dohode naklonení

LONDÝN / Theresa May sa dostala do komplikovanej situácie. Momentálne musí totiž brexit pretlačiť parlamentom. Celú situáciu sťažuje najmä fakt, že parlament schválil uznesenie, že vláda ohľadom brexitu zámerne zatajovala jeho dopady.

Minister spravodlivosti Geoffrey Cox zdôvodnil zatajenie analýzy dopadov tým, že ich zverejnenie by "poškodilo národné záujmy", avšak v sobotu plný text analýzy vláda vydala. 

Mayová musí bojovať o každý hlas, pretože v parlamente nie je veľká vôľa podporiť myšlienku brexitu. O návrhu bude dokopy hlasovať 639 poslancov, pričom na prijatie návrhu bude treba aspoň 320 hlasov. Avšak proti je opozícia, koaličná severoírská DUP a jej vlastní konzervatívci. Na dohodu, ktorá má viac než 500 strán, na ktorej sa dohodla Európska únia (EÚ) a Británia po roku a pol vyjednávania, mieri kritika zo všetkých smerov. Nesúhlasia s ňou tí, ktorí chcú z EÚ odísť, ale ani tí, ktorí v nej chcú zostať. 

​Premiérka medzitým trávi posledné týždne na cestách po celej Británii, navštevuje športové haly a stretáva sa s voličmi a vystupuje v televíznych programoch. To všetko s cieľom presvedčiť ľudí, že brexit je tá správna cesta. Dúfa, že na základe návštev, voliči vyvinú tlak na svojich zastupiteľov a tí nakoniec dohodu o odchode schvália. Avšak opak naznačujú aj verejné prieskumy, kde je proti nej 54 percent Britov, ktorí hlasovali pre zotrvanie v únii. 

Európsky súdny dvor naviac podľa idnes.cz, zverejnil posudok, ktorý si vyžiadala skupina škótskych politikov. Británia podľa neho môže jednostranne zrušiť proces vystúpenia z EÚ. "Ak zem môže rozhodnú o svojom vystúpení, potom má mať aj možnosť počas dvojročnej lehoty rozhodnúť o tom, že svoje pôvodné rozhodnutie zmení," píše sa v právne nezáväznom dokumente. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy