Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO: Slovenskí leteckí záchranári zasahovali aj v Bulharsku. Toto sú autentické zábery
Zdielať na

VIDEO: Slovenskí leteckí záchranári zasahovali aj v Bulharsku. Toto sú autentické zábery

SLOVENSKO/BULHARSKO / Organizátori Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v Bulharsku požiadali tento rok o dva slovenské vrtuľníky spolu s posádkami našich leteckých záchranárov. V prípade úrazov lyžiarov svetových mien, vrátane Petry Vlhovej, počas pretekov, mali práve naši záchranári zabezpečovať ich ošetrenie a transport do nemocnice. Lenže prišlo nečakané volanie o pomoc z Bulharska.

​Deň pred pretekmi si slovenskí záchranári vyskúšali záchranu na zjazdovkách v rámci cvičenia. To ale posádky nečakali, že na druhý deň príde nečakaná ostrá akcia. Volanie o pomoc od bulharského záchranára a horského vodcu, ktorý vypadol z ľadopádu v pohorí Rila. "Volal jednému z tých bulharských pilotov, že má pravdepodobne zlomenú nohu a je v nepriaznivom teréne," informovala Iveta Križalkovičová, vedúca lekárka VZZS ATE Poprad. Záchranári neváhali a okamžite mu šli na pomoc, hoci to bol pre nich úplne neznámy terén. "Na prvý pokus vďaka GPS súradniciam sme ho našli," poznamenala lekárka.  

"Museli sme ísť do menšej výšky, bližšie k tej stene, bol tam aj dosť tieň. Bolo to náročné," vyjadril sa pilot záchranárskeho vrutľníka Pavol Petríček. Potom ale nastala ďalšia komplikácia. Bulharskí záchranári nevedeli ani po anglicky, ani po slovensky. Jediný, ktorý po anglicky vedel bol ten jeden zranený záchranár, takže ja som hovorila po anglicky a on im to prekladal do bulharštiny," dodala Križalkovičová. 

Horskí záchranári ratovali v Tatrách turistov aj po novom roku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy