Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko má množstvo nevyužitých vrtov, dôležitých pre pestovanie. Na Island si prišla po rady aj Matečná
Zdielať na

Slovensko má množstvo nevyužitých vrtov, dôležitých pre pestovanie. Na Island si prišla po rady aj Matečná

ISLAND/SLOVENSKO / Viete, čo spája Island a Slovensko? Je to najmä možnosť využitia geotermálnej energie. Slovensko síce nie je krajina gejzírov a sopiek ako Island, máme však množstvo vrtov a geotermálnych prameňov. A preto sa tam naši podnikatelia vybrali po cenné rady.

"Voda z elektrárne má 36 stupňov, z oceánu 7. Keď ju zmixujeme, je to ideálna teplota na chov platýzov, ktorí sú pôvodne z juhu Európy. Chceli sme však chovať niečo iné ako lososov a nestíhame nasýtiť dopyt," vysvetlil Siggi Olafsson, generálny riaditeľ chovnej stanice. Na Islande vychádza slnko až okolo pol jedenástej, posúvajú si preto príchod do práce oproti letným mesiacom až o hodinu. 

Pre krajinu je veľmi dôležitý rybolov. Výskumu rýb sa venujú aj jednej zo staníc. Chovajú tam napríklad rybu, ktorá sa stará o lososy v chovných staniciach v celej Škandinávií. "Je to biologická kontrola chorôb a škodcov, čo je veľmi dobré pre životné prostredie. Losos si len pláve a keď je napadnutý blchami, tieto rybky mu ich zožerú a očistia," povedal Agnar Steinarsson morský biológ.

Pre skúsenosti prišla aj ministerka Matečná

Slovensko síce nemá more ale máme vrty, ktoré nie sú využité. Po rady si tak na Island prišli aj podnikatelia zo Slovenska. Využiť sa dá napríklad pri pestovaní plodín, kde by sa dali minimalizovať teplotné výkyvy. "Pri nevyužitých termálnych vrtoch, tieto by nám pomohli pestovať a zlacniť napríklad uhorky," vyjadril sa Peter Káčerík, z bioenergetickej spoločnosti.  No a do krajiny gejzírov prišla aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. 

"Využívame geotermálnu energiu, aby sme vykurovali všetky naše domy. Okrem toho na pestovanie množstva zeleniny, či ovocia. Napriek tomu, že tu je zima," poznamenal Kristján Þór Júlíusson, islandský Minister pôdohospodárstva a rybolovu. Treba tak dúfať, že Matečná odovzdá svoje know-how svojmu nástupcovia, inak to bola zbytočná islandská misia. "Je to téma, ktorá je potencionálne využiteľná aj pre ďalšie vlády," uviedla ministerka Matečná. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy