Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zvládneme tretiu vlnu? V Nitre pre malý počet lekárov už teraz presúvajú pacientov
Zdielať na

Zvládneme tretiu vlnu? V Nitre pre malý počet lekárov už teraz presúvajú pacientov

NITRA / Zvládnu nemocnice tretiu vlnu aj s polovičným personálom na infekčných oddeleniach? Vo fakultnej nemocnici v Nitre pre malý počet lekárov už teraz presúvajú detských pacientov z infekčného na iné oddelenia. Pritom práve Nitrianska nemocnica čelila v januári tohto roka mimoriadnej situácii. Hospitalizovaných s Covidom bolo viac ako 200 ľudí a len pre tento okres na tri týždne zaviedli prísne opatrenia.

Úlohou každého vedenia nemocnice je zabezpečiť akútnu zdravotnú starostlivosť obzvlášť v čase pandémie. Ak nemá dostatok lekárov na infekčnom, o covidových pacientov sa postarajú internisti či kardiológovia. Takto počas druhej vlny pandémie fungovali takmer všetky nemocnice a ani v prípade tretej vlny to inak nebude, alebo bude to ešte ťažšie.
"Pred zimnou vlnou ministerstvo tvrdilo, že v Nitre na infekčnom pracuje 11 lekárov, ale pravda je taká, že  štyria sú dôchodcovia, a mladšie lekárky sú v počte 3, " povedal predseda lekárskeho odborového združenia, Peter Visolajský.

Aký by bol teda ideálny stav pri opätovnom nápore covidových pacientov pre infekčné oddelenie? "Minimálne desať lekárov, by tam malo pracovať," myslí si Visolajský.
Fakultná nemocnica v Nitre už teraz siaha po pomoci aj iných špecialistov a to sú aktuálne s covidom hospitalizovaní v nitre len dvaja pacienti. "Infekčná klinika nevie ponúkať zdravotnú starostlivosť pre deti, sme nútený ich posúvať na detské," dodal predseda lekárskeho odborového združenia.
Obavy z aktuálneho nedostatku personálu doslova nedajú spať ani námestníčke fakultnej nemocnice v Trenčíne. "Ozaj cítime, že v nemocniciach je menej personálu, ako na začiatku druhej vlny, skôr sa bojíme, aké to nechá dôsledky na nás samotných. Či vôbec zvládneme v stave vyčerpania siahať na nejaké ďalšie rezervy," povedala Lenka Dunajová Družkovská, námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť, FN Trenčín.

Šetrí sa na personále

Žiaľ tie nemocnice sú tlačené, čo sa týka rozpočtu, do situácie, kde musia šetriť. Šetrí sa hlavne na personále. Je smutné, že je to tolerované zo strany pacientov, pretože ak nie je dostatočný personál pri pacientovi, tak to nie je adekvátna zdravotná starostlivosť.
"Prebiehajú konštruktívne diskusie so zástupcami lekárov, sestier a zdravotníckeho personálu o zmene odmeňovania, aby sa stabilizoval stav zdravotníkov v nemocniciach. Rezort monitoruje stav zdravotníckeho materiálu a pomôcok a zabezpečuje nové lieky s preukázaným účinkom pre pacientov," uviedlo komunikačné oddelenie ministerstva zdravotníctva. 

"Momentálne sme v našej nemocnici zaviedli aj opatrenie, a to je nosiť respirátor. To znamená, že každý kto prichádza do nemocnice má povinnosť mať nasadený respirátor, priípadne chirurgické rúška," povedala Monika Krišková, hovorkyňa UNLP Košice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy