Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenské deti uviazli v karanténe na Malte: Ich rovesníkov z iných krajín evakuujú
Zdielať na

Slovenské deti uviazli v karanténe na Malte: Ich rovesníkov z iných krajín evakuujú

MALTA/SLOVENSKO / Strach, bezmocnosť a totálna psychická vyčerpanosť. Toto prežívajú slovenskí študenti, ktorí uviazli v karanténe na Malte po tom, čo sa u dvoch študentov objavil pozitívny test na koronavírus. Maltské úrady nekompromisne zavreli celé školy aj s internátmi. Niektoré krajiny pre svoje deti posielajú pomoc.

"My nemôžeme ani otvoriť dvere na vyvetranie. Jediné, čo môžeme otvoriť, je okno a vlastne máme iba kúpeľňu a to je celé. A kuchyňu ešte. Teraz, ja neviem, pred pol hodinou, nám prvýkrát prišli zmerať teplotu, čo sme tu, fakt," povedala Andrea, účastníčka študijného pobytu. Andrea bola jednou z tých, čo mali pozitívny test. Prvé tri dni na izbe plnej mravcov preplakala. Dnes je to 11-ty deň. Nevie, kedy a či sa dostane domov. "Dnes ráno odišli Taliani aj Nemci domov, lietadlom, tuším, že aj pozitívni," vyjadrila sa Andrea.


Správy o karanténe pre deti sa rýchlo rozšírili. O psychicky náročnom pobyte informovala aj francúzska televízia. Spojili sme sa s maltskou novinárkou. Tá hovorí, že pred dvoma týždňami mali 72 prípadov, dnes takmer 2000. Tamojšie sú nekompromisné. "Okamžite zaviedli prísne opatrenia. Jazykové školy zavreli. Pozitívna osoba alebo kontakt pozitívnej osoby musí ísť do 14 dňovej karantény," ozrejmila Jessica Arena, novinárka Times of Malta. 


"To zvládam veľmi zle. Bojím sa o svoju sestru a...," povedala Laura, účastníčka študijného pobytu. Takto nám so slzami v očiach opisovala, čo prežíva 14-ročná Laura, ktorej sestru po pár dňoch karantény v bolestiach odviezla sanitka. Odvtedy ju nevidela. Nemá internet, hovorí s ťažkosťami, a tak nám poslala správu. "Včera ma pustili z nemocnice, do ktorej som sa dostala kvôli neskutočným bolestiam, ktoré spôsobilo zrejme nedovarené mäso. Jeho chuť som necítila zrejme kvôli covidu," vyjadrila sa Lujza.

Po 11-tich dňoch karantény jej ale v nemocnici urobili test na Covid. Vyšiel pozitívny. Po prepustení ju tak nemohli vrátiť k mladšej sestre Laure. Po otrave jedlom boli ale v nemocnici dve Slovenky. Jej kamarátka síce mala negatívny test, no podľa rodičov musí napriek tomu znovu podstúpiť 14 dňovú karanténu. "Už mi zostával len jeden týždeň karantény, no teraz to začali počítať od začiatku a ja sa bojím, že dievčatá odletia a ja tu zostanem ešte týždeň po ich odchode. Cítim sa tu ako vo väzení," skonštatovala Lujza. Agentúra, ktorá študijný pobyt sprostredkovala, situáciu rieši s konzulátom v Ríme. Ministerstvo zahraničných vecí sa však v pondelok k situácii nevyjadrilo.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy