Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Glosátori z relácie Sedem sa v sobotu stretli s Milanom Lasicom. Takto spomínajú na ich posledný večer
Zdielať na

Glosátori z relácie Sedem sa v sobotu stretli s Milanom Lasicom. Takto spomínajú na ich posledný večer

BRATISLAVA / Milan Lasica bol súčasťou aj relácie TV JOJ, Sedem. Spolu s Milanom Kňažkom, Mariánom Leškom, Elenou Vacvalovou a Oľgou Feldekovou glosovali tie najzaujímavejšie témy. Ešte v sobotu sa všetci okrem Milana Kňažka stretli na záhrade u Eleny Vacvalovej. Tá toto stretnutie v súvislosti so smrťou legendárneho herca označila za dar. Mariánovi Leškovi sa pri spomienke a otázke, čo by Milanovi Lasicovi odkázal, tisli slzy do očí.

Elena Vacvalová: Dostala som dar, kráľovsky sa rozlúčiť

Moderátorka relácie Sedem Elena Vacvalová ťažko hľadá slová. "Je to pre mňa tak bolestivé, čerstvé a hlboké, že ja teraz neviem nájsť tie správne slová," hovorí Vacvalová. 

"Ľudia hovoria aj to, že každý je nahraditeľný, to pravda nie je...Pre mňa on nahraditeľný nie je. A tým som povedala asi všetko. Možno by som ešte povedala, že mala som taký vnútorný pocit, ako keby bol nesmrteľný. Napriek tomu vysokému veku bol v úžasnej forme ľudskej, osobnostnej, profesnej, že som ani vo sne si nemyslela, že by už bol čas nejakého odchádzania " dodáva Vacvalová. 

Moderátorka relácie sa ešte v sobotu s Milanom Lasicom stretla u nej na záhrade aj spolu s Oľgou Feldekovou a Mariánom Leškom. Plán bol v nedeľu, ale práve pre koncert Lasicu s Bratislava Hot Serenaders stretnutie presunuli na sobotu. "Mali sme jeden nádherný, krásny večer, ktorý by som v tú sobotu považovala za bežný, tak ako sme sa spolu stretávali vždy. Ani vo sne mi nenapadlo, že ten druhý večer tu už nebude," hovorí Elena Vacvalová. 

"Ja osobne to považujem za dar od neho, od života aj od osudu, že som sa mohla takto kráľovský s, týmto pre mňa jedinečným človekom a priateľom, rozlúčiť. Dostala som taký dar," dodáva na záver moderátorka relácie Sedem. 

Oľga Feldeková: Dobre by mu padlo, keby vedel, že je nám smutno

​S Milanom Lasicom si bola blízka aj Oľga Feldeková. "Keď som sa to dozvedela, bol to pre mňa taký šok, že som si myslela, že si niekto urobil nepatričný žart," hovorí Oľga Feldeková. Sobotný večer opísala ako veľmi príjemný. Všetci zúčastnení si pochvaľovali, že sa mohli stretnúť aj keď bola veľká búrka. "My sme sa tak smiali, na také veci spomínali, to bolo niečo neuveriteľné," opisuje sobotný večer Feldeková. 

Feldeková sa Milana Lasicu opýtali, či keď umrie, pôjde jej na pohreb. "Som sa ho opýtala, že ja keď umriem, prídeš mi na pohreb?" opýtala sa Feldková. Milan Lasica, humorom sebe vlastným jej podľa jej slov odpovedal: "Samozrejme, že prídem, dokonca ti budem rečniť a tú reč mám už aj pripravenú. Ja som sa opýtala, že o čom budeš rečniť a on povedal, vieš čo, nechaj sa prekvapiť," spomína Feldeková. 

"On nemusel dlho rozprávať. Stačila jedna veta, jedno slovo a už to bolo super," hovorí Oľga Feldeková. "On sa rozlúčil so svojimi blízkymi, skoro so svojou rodinou. Sám netušil, že to takto bude a potom sa rozlúčil so svojim divákmi. Dve také zásadné veci sa stali," opisuje pocity Feldeková. 

Oľga Feldeková by Milanovi Lasicovi odkázala, aby na ňu počkal a že sa spolu zasmejú. Oľga Feldeková je podľa vlastných slov veľmi poverčivá. V nedeľu večer jej doma padla knižnica. "Ja som poverčivá, čo je na smiech aj môjmu mužovi. Stala sa taká vec, že v nedeľu večer sa nám z ničoho nič utrhla knižnica a spadla nám s obrovským rachotom. Všetky knihy sa vysypali. Môj muž hovorí, že to už bolo zlé tam pripevnené. Potom sme sa pozerali, o koľkej sa to stalo a to sa stalo presne vtedy, keď Milan skončil. Ja tomu verím, že to bola taká rozlúčka, ešte taký bonus k rozlúčke, čo sme mali u Eni," dodáva Feldeková. 

"Ja si myslím, že by mu dobre padlo, keby vedel, že je nám za ním smutno. Natoľko ješitný bol," hovorí na záver Feldeková. 

Milan Kňažko: Pre mňa Milan umrel predčasne

​Milan Kňažko s ním nielen účinkoval v relácii Sedem, rovnako spolu hrali v divadle, v štúdiu L+S. Dve hry Rybárik kráľovský a Rozhovory: "Na fašírky mi nesiahaj", boli veľmi obľúbené. "Keď teraz Milan odišiel, uvedomil som si, že nemám s čo hrať na Slovensku. Mal som predstavenia iba s ním. Rybárik kráľovsky a na Fašírky mi nesiahaj. Ani jedno ani druhé bez neho určite nepôjde," hovorí na úvod Milan Kňažko. 

"Milan odchádzal stále. Povedal, že už ho to nebaví. Roky. Potom bol ťažko chorý, potom sme havarovali spolu v jednom aute, my sme nešoférovali. Stále to bolo, že odchádza, človek si na to zvykol, že odchádza, ale že to nie je pravda a s nami tu zostane a teraz odišiel naozaj a všetci sme prekvapení," dodáva Kňažko. 

Spolu s Milanom Lasicom v šatni často žartovali na tému, že sú v takom veku, že máme obrovskú výhodu, lebo nemôžu umrieť predčasne. "Pre mňa Milan umrel predčasne. Ja to vnímam jednoznačne tak, že tu ešte mohol byť dlho a nebolo by to predčasné, bolo by to správne," myslí si Milan Kňažko.   

Keď sa povie meno Milan Lasica, jeho herecký kolega si okamžite vybaví predstavenia, cesty autom, hodiny strávené na golfe. "Za tým sú tisíce hodín a rôzne minipríhody. Okrem toho veľa sme spolu prežili. Či už normalizáciu v 60. rokoch v divadle na Korze alebo na Novej scéne, či revolúciu. Ľudia, s ktorými ste prežili takéto životné chvíle alebo udalosti, tak stačí povedať málo, aby ste si rozumeli, o čom hovoríte. Keď niekto takýto odíde, tak ako by odišiel kúsok z vás. Pociťujem to, ako keby aj kus zo mňa odišiel," hovorí Kňažko. 

Milan Kňažko by Milanovi Lasicovi odkázal: "Že tu zostane. O mnohých sa hovorí, že sú nenahraditeľní a nie je to pravda, ale Milan nenahraditeľný bol. Tak ako sme si v šatni často spomínali na Jula (Satinského, pozn. red), Mariána Labudu, čo by urobili alebo povedali, tak teraz už len sám budem si hovoriť, čo by povedal Marián Labuda, Julo Satinský alebo Milan." 

​Marián Leško: Želal by som si, aby tu bol s nami

"Myslím, že na Slovensku niet človeka, ktorého by náhly odchodu Milana Lasicu, nezasiahol. Každý, kto mal to šťastie, že ho osobne poznal, tak ho to zasiahlo," hovorí Marián Leško, ktorý je rád, že ho mohol poznať nielen na javisku ale aj v súkromnom živote. "Ak sa o niekom dá povedať, že to bola osobnosť s veľkým O, niekto, kto sa objaví raz za niekoľko generácií na Slovensku, tak to bol práve on," je presvedčený Marián Leško. 

"Netušili sme, že to bude rozlúčka. Mysleli sme si, že to bude jedna z mnohých vecí, ktoré ešte máme spolu pred sebou. Robil som si o neho starosti, pýtal som sa, či to nebude veľká námaha ten koncert. On povedal, že to robí dvadsať rokov a že vždy to bola zábava," dodáva Leško. 

"Pre nás, ktorí sme ho v sobotu videli, to bolo o to neuveriteľnejšie, pretože bol vo svojej najlepšej forme. Vtipný, múdry, brilantný, mentálne úplne svieži. O to väčší šok to bol pre nás všetkých, čo sme ho v sobotu videli," spomína na sobotné stretnutie S Lasicom, Leško. 

Marián Leško hovorí, že keď sa povie meno Milan Lasica, napadne mu okamžite jediné. "Napadne mi to, že pre Milana Lasicu neexistovala otázka, ktorá by ho dostala do úzkych. Jeho nebolo možné zaskočiť. Ja som niekedy žasol, že nemal na prípravu odpovede ani zlomok sekundy a on v zlomku sekundy vytiahol takú skvelú pointu... On bol človek reakcie, človek dialógu. V ňom sa tie myšlienky, reakcie, idey rodili v momente, keď musel reagovať," spomína. 

"Nikto nevedel tak reagovať a odpovedať tak ako on. V zlomku sekundy a vtipom, ktorý musel každého dostať do kolien," dodáva Leško. 

Na otázku, čo by Milanovi Lasicovi odkázal, reaguje Leško so slzami v očiach: "Je v dobrej spoločnosti, lebo sú tam dvaja jemu najbližší ľudia, s ktorými dlhé roky spolupracoval. ja by som si samozrejme želal, aby tu bol s nami."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy