Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vo veku 81 rokov zomrel Milan Lasica
Zdielať na

Vo veku 81 rokov zomrel Milan Lasica

Zdroj: TV JOJ

BRATISLAVA / V nedeľu, 18. júla, vo veku 81 rokov zomrel legendárny slovenský herec Milan Lasica. Vystupoval spolu s orchestrom Bratislava Hot Serenaders v bratislavskom štúdiu L+S. Predstavenie bolo pri príležitosti ich 20-ročnej spolupráce.

Ako prvý o tom informoval denník SMEPodľa viacerých ľudí, ktorí boli na predstavení, odpadol počas klaňačky.

Milan Lasica sa narodil 3. februára 1940 vo Zvolene. Študoval na Vysokej škole muzických umení v Bratislave dramaturgiu so zameraním na divadlo malých foriem. Už počas štúdia začal vystupovať v Tatre, kde predvádzal svoje humoristické-autorské dialógy. Pred kamerou debutoval Lasica v roku 1961 v psychologickej sonde do života poslucháčov divadelnej fakulty "Vždy možné začať" režiséra Jána Lacka a od tej doby vytvoril niekoľko desiatok rolí.

Spolu s Júliusom Satinským vytvoril komickú dvojicu, ktorá zabáva všetkých dodnes a je jedna z najpopulárnejších v Československu. Spolu so Satinským spolupracovali aj s hudobníkom Jarom Filipom. Ich pesničky sa stali nesmrteľnými. Milan Lasica bol televízny, ale aj divadelný herec, humorista, dramatik, prozaik, textár, režisér, moderátor aj spevák. Práve ako textár či spevák spolupracoval s Richardom Müllerom či Bratislava Hot Sarenaders. Texty písal aj pre svoju prvú ženu, herečku a speváčku Zoru Kolínsku, pre Hanu Hegerovú či Petera Lipu. Milanovi Lasicovi prezident Václav Klaus udelil medailu Za zásluhy.

Jeho manželkou bola bývalá herečka, politička a diplomatka Maga Vášaryová. Spolu mali dve dcéry Hanu a Žofiu. 

Magda Vášaryová v sobotu, deň pred koncertom zdieľala na sociálnej sieti príspevok Štúdia L+S,ktorý informoval o koncerte s Bratislava Hot Saranedrs so slovami "A môj muž vraj najradšej spieva s vami."

Milan Lasica účinkoval aj v obľúbenej relácii televízie JOJ Sedem. "Dlhé roky sme mali tú česť, že bol súčasťou aj našich obrazoviek, spolu s jeho jedinečným humorom, šarmom a úprimnosťou, ktoré ho sprevádzali na každom jeho kroky. Do posledných chvíľ tvoril pre ľudí a stál na javisku, ktorého bolo jeho životom," uviedol generálny riaditeľ TV JOJ Marcel Grega. 

​Na smrť Milana Lasicu zareagovali aj známe slovenské osobnosti. Hudobník Marián Čekovský na Instagrame napísal: "RIP drahý priateľ. Našu prácu dokončím." Sústrasť na Instagrame vyjadruje aj Dominika Kavaschová: "Srdce mi bije, že Vás už nevystískam. Život za život sa mení, ale táto výmeny veľmi bolí. Zanechali ste nás tu priveľa do Vás tak zaľúbených. Keď odíde takýto človek je nám zrazu jasné, že to neminie naozaj nikoho ani tých tak neskutočne výnimočných," napísala. 

Herečka Petra Polnišová s Milanom Lasicom hrávala na jednom pódiu. Na sociálnej sieti uviedla, že sa jej v nedeľu večer na chvíľu zastavilo srdce. "PÁN LASICA. Bolo mi cťou stáť s Vami na javisku. Byť vo Vašej prítomnosti, učiť sa od Vás, smiať sa s Vami, bolo vždy pre mňa malou oslavou. Nik nebol a už nebude ako Vy." 

Na smrť Milana Lasicu zareagoval aj herec Michal Kubovčík, ktorý napísal, že Lasica podporoval mladú generáciu. "Po nociach pozerával Panelák, aby mal prehľad o mladých hercoch. Potom ich pri náhodnom stretnutí na ulici oslovoval menom a dával cenné rady," napísal Kubovčík na sociálnej sieti svojho projektu Baštrng. 

K smrti legendárneho herca sa vyjadril aj moderátor televízie JOJ Vilo Rozboril. "Milan Lasica pred chvíľou zomrel. Priamo na javisku svojho divadla. Odpadol a oživiť sa ho už nepodarilo. Ak je možné niekoho vôbec označiť za skutočného barda slovenského kultivovaného a inteligentného humoru (slovenského Wericha? či Moliéra?), tak práve Milana Lasicu," napísal Rozboril.

K smrti Milana Lasicu sa vyjadril aj bratislavský primátor Matúš Vallo. "Je málo ľudí, ktorí sa svojim humorom dokázali prihovoriť niekoľkým generáciám. Ktorí aj v ťažkých časoch dokázali priniesť nádej, že raz možno bude lepšie. Ktorí obstáli na mnohých hodnotových križovatkách. Z ktorých vyžarovala ľudskosť v každej situácii. Ktorých ľudia mali radi za to, čím sú," napísal na svojom facebooku. 

K smrti herca sa vyadrilo aj ministerstvo kultúry. 

Smutnú udalosť komentovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. "Keď zomrie niekto, kto sa nás svojím životom dotýkal, mám pocit, akoby sa na chvíľu zastavil čas a svet už nebude taký istý. Bude v ňom niečo významné chýbať," napísala na svojom facebooku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy