Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Čo znamená rozhodnutie súdu pre cestujúcich? Klus hovorí o dvoch možnostiach
Zdielať na

Čo znamená rozhodnutie súdu pre cestujúcich? Klus hovorí o dvoch možnostiach

BRATISLAVA / Ústavný súd pozastavil aktuálnu vyhlášku o cestovaní. Jej pozastavenie ruší karantény a nezvýhodňuje očkovaných. Podľa štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Martina Klusa sú dve možnosti ako situáciu riešiť. Všetko záleží od termínu, v ktorom rozhodnutie súdu nadobudne platnosť.

Strana SMER- SD podala na Ústavný súd vyhlášku, ktorá platí od 9. júla. Týka sa najmä cestovania do zahraničia a pendlerov na hraniciach. Táto ešte stále aktuálna vyhláška neurčuje pravidlá podľa farby krajiny, ale podľa stavu obyvateľa, a teda, či je očkovaný alebo nie. Ak sa vyhláška pozastaví, bude to znamenať, že sa môže vrátiť tá predchádzajúca. Režim na hraniciach sa bude opäť meniť. Tá pritom vstúpila do platnosti len pred piatimi dňami. Čo môžu očakávať dovolenkári, zahraniční turisti alebo pendleri? 

Znovu sa riadiť farbami krajín kvôli návratu na Slovensko

V Ranných novinách Martin Klus vysvetlil čo to spôsobí. "Právoplatnosť rozhodnutia nadobudne, až keď bude v Zbierke zákonov," zdôraznil Klus. Podľa jeho slov nikto nevie, kedy sa tak stane. "Do tej chvíle platí vyhláška, ktorá vstúpila do platnosti 9. júla," konštatoval tajomník. Ak nepríde konzílium odborníkov s novou vyhláškou, do platnosti sa vráti tá predošlá. "Vyhláška, ktorá predpokladala farebné rozlíšenie sveta na zelenú, červenú a čiernu farbu. Treba povedať, že tí, ktorí sú dnes v zelených krajinách pre tých sa veľa nezmení," odkázal Klus. Rozdiel pocítia nezaočkovaní, tí budú mať jednoduchší prístup na Slovensko - bez karantény. 

Klus: Ak sa vrátia ešte dnes zaočkovaní Slováci z Británie, nemusia ísť do karantény. Budúci týždeň to môže byť inak

Návrat z červenej a čiernej krajiny bude problémom pre obe skupiny - aj pre zaočkovaných aj pre nezaočkovaných. "Naši občania zo Spojeného kráľovstva, ktorí sú zaočkovaní by sa ešte dnes vrátili na Slovensko, kým nie je v platnosti rozhodnutie ÚS, tak sa vracajú bez karantény a testu. Ak sa vrátia vo chvíli, keď už rozhodnutie bude v platnosti, tak pôjdu do 14 dňovej karantény," vysvetlil na príklade Klus.

Pre riešenie zasadne konzílium odborníkov

"Našou hlavnou úlohou teraz bude nájsť kompromis tak, aby sme na jednej strane dokázali mať vykonateľnú vyhlášku, čo v prípade tej teritoriálnej mapy nebolo úplne jednoduché. Na druhej strane, aby sme ľudí motivovali k očkovaniu a zároveň uspokojili požiadavky Ústavného súdu SR," uviedol Klus s informáciou, že kvôli tomuto cieľu už dnes, 15. júla, zasadne konzílium odborníkov. 

Ak sa chystáte do zahraničia Klus odkazuje jednoznačne: "U nás stále platí odporúčanie nášho rezortu diplomacie, a teda necestovať, aby ľudia predišli akýmkoľvek problémom najmä pri návrate. Chápeme, že leto je v plnom prúde a epidemická situácia nie je zlá," reagoval Klus. Pri rozhodnutí vycestovať treba sledovať webové stránky ministerstva zahraničných vecí. "Snažíme sa doslova na hodinovej báze aktualizovať informácie na stránke," informoval tajomník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy