Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Imrecze hovorí o úplatku 100-tisíc eur pre Mikulca. Fico žiada premiéra, aby ministra hneď odvolal
Zdielať na

Imrecze hovorí o úplatku 100-tisíc eur pre Mikulca. Fico žiada premiéra, aby ministra hneď odvolal

BRATISLAVA / Na ministra vnútra sa valia podozrenia z údajnej korupcie pri štátnych nákupoch. Nahrávka, ktorú v stredu zverejnil portál Plus 7 dní, údajne dokazuje, že v čase, keď Roman Mikulec šéfoval Vojenskej spravodajskej službe, bol pri nákupe špeciálneho softvéru vyplatený vysoký úplatok. Mal ho dostať Roman, čo je krstné meno ministra Mikulca. Pre opozičnú stranu SMER je to dôvod, aby ho premiér okamžite odvolal z funkcie a podľa SMER-u sú proti ministrovi aj ďalšie dôkazy.

V nahrávke, ktorú poslali do redakcie spomínaného týždenníka, zaznieva okrem hlasu Františka Imreczeho aj hlas Branislava Zuriana. Ten sa ešte ako šéf NAKA počas celého rozhovoru snaží dozvedieť, čo najviac o okolnostiach úplatku. Nahrávka okrem iného obsahuje aj to, ako Imrecze Zurianovi šepká: „Myslím, že to bola stovka.“ A práve v tejto súvislosti by sa malo podľa časopisu hovoriť o úplatku vo výške sto tisíc eur. Niekedy v roku 2010 alebo 2011 ho údajne dostal súčasný minister vnútra Roman Mikulec, ktorý v uvedenom období pôsobil ako riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby.

​"Určite nebudem verifikovať obsah tejto výpovede na tejto nahrávke. Neviem, či sa k nej vyjadrí, či je pravá alebo nejaké konkrétne okolnosti k jej vzniku. Jedinú, čo mám informáciu je, že klient popiera, že by dal akýkoľvek úplatok ministrovi vnútra Mikulcovi," uviedol Miroslav Ivanovič, obhajca obvineného Františka Imreczeho v prípade Mýtnik. Minister tieto tvrdenia kategoricky odmieta. "Absolútne odmietam. Nikdy v živote som s pánom Imreczem o žiadnych úplatkoch nehovoril, ani som žiadne úplatky od neho nezobral. Keď pán Zurian mal akékoľvek takéto informácie, mal ich ako riaditeľ NAKA a procesným spôsobom odstúpiť vyšetrovateľom, nech sa s tým zapodievajú. Ja s tým nemám problém," vyjadril sa minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO).

"Padni, komu padni. Na toto máme vyšetrovacie orgány a tie sú naozaj nezávislé od ministra. Ako vyšetria, tak aj bude," povedal minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). "Videl som aj interné dokumenty vo vojenskom spravodajstve, ktoré naopak potvrdzujú verziu Mikulca. Takže to sú skôr také informácie, že jedna pani povedala a asi veľa na tom pravdy nebude," skonštatoval minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). „Vzhľadom na súčasné štádium konania nebude Úrad špeciálnej prokuratúry v súčasnosti poskytovať bližšie informácie," uviedol pre TV JOJ hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Fico požiadal Hegera, aby Mikulca odvolal

Predseda strany Smer – SD Robert Fico požiadal predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽaNO), aby okamžite odvolal ministra vnútra SR Romana Mikulca (OĽaNO) z funkcie. Reagoval tak na nahrávku z rozhovoru medzi bývalým riaditeľom Národnej kriminálnej agentúry Branislavom Zurianom a bývalým šéfom Finančnej správy SR a stíhaným Františkom Imreczem. V nej sa údajne rozprávali o 100-tisícovom úplatku pre Romana Mikulca, keď pracoval na Vojenskom spravodajstve.

Predseda Smeru-SD Robert Fico v pondelok na tlačovej konferencii dokonca zverejnil dokument, o ktorom tvrdí, že ide o oficiálny záznam spravodajského dôstojníka:

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy