Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
COVID AUTOMAT: Slovensko je zelené, všetky okresy sú vo fáze monitoringu, čo to znamená?
Zdielať na

COVID AUTOMAT: Slovensko je zelené, všetky okresy sú vo fáze monitoringu, čo to znamená?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovensko je v zelenej farbe. V treťom júlovom týždni bude celé Slovensko v zelenej farbe. Od 18. júla sú všetky okresy vo fáze monitoringu.

Všetky okresy sa nachádzajú vo fáze monitoringu. Epidemická situácia a identifikátory pre zelené sfarbenie spĺňajú všetky okresy. 

Ministerstvo zdravotníctva hlási nárast nových prípadov na koronavírus v zahraničí

Delta variant sa dokáže veľmi rýchlo šíriť, čo je aj prípad Holandska, ktoré má zaočkovanosť viac ako 60 percent. V krajine je zaznamenané nižšie množstvo úmrtí ako minulý rok. 

Zaočkovanosť na Slovensku sa líši. Západné Slovensko eviduje skoro 70% plne zaočkovaných ľudí nad 50 rokov, na východe je len do 50%

Vladimír Lengvarský tvrdí, že bude trvať na väčších výhodách pre zaočkovaných ako je tomu doteraz. Tvrdí, že rezortu sa jedná viac o bonusy ako o očkovaciu lotériu. "Je potrebné zabrániť importu zo zahraničia. To, že príde tretia vlna je isté," povedal Lengvarský. Laboratória evidujú delta variant v 17 percentách z počtu nových prípadov. "Tí, ktorí sa nedali očkovať doteraz, tých len tak ľahko nepresvedčíme žiadnou kampaňou," povedal Lengvarský na otázku o očkovacej kampani. 

Počty pozitívnych prípadov majú prvýkrát po dlhšom čase trend rastu. Ten je však zatiaľ mierny a pravdepodobne súvisí s importom prípadov zo zahraničia pri návrate z dovoleniek. Počet hospitalizovaných pacientov však naďalej klesá, ventilovaných je už menej ako 10 ľudí. Na pravidelnej tlačovej konferencii k aktuálnej epidemickej situácii to uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR Matej Mišík. 

Očkovacia kampaň by sa mala meniť, rezort zdravotníctva pracuje na jej novom dizajne. Ako povedal po rokovaní vlády minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, vzhľadom na to, že všetci, ktorí sa chceli zaočkovať, už zaočkovaní sú, sa musí kampaň zamerať iným smerom. Šéf rezortu verí, že sa to uzavrie „v skorej dobe“. Z rezortu financií však prostriedky zatiaľ ministerstvo zdravotníctva nedostalo. Financovanie chce Lengvarský riešiť až po tom, ako sa definitívne dohodne na novej podobe kampane.

Skôr ako kampaň však minister zdravotníctva presadzuje opatrenia, ktoré sú konkrétne smerované na najrizikovejšie skupiny. "Dnes budeme hovoriť so zástupcami poisťovní o väčšej motivácii lekárov, ktorí očkujú, ďalších možnostiach rozšírenia tohto stavu a presnom cielení mobilných tímov do regiónov,“ uzavrel.

Zelená farba alebo monitoring

Zelená farba alebo monitoring je v škále Covid automatu najlepšou. V tejto farbe už je väčšia časť aktivít a prevádzok bez obmedzení. 
Tieto obmedzenia ostávajú v platnosti aj v zelenom okrese:
  • Rúško v interiéri v spoločných priestoroch a na hromadných podujatiach aj v exteriéri
  • Hromadné podujatia: Na státie max 50% kapacity, na sedenie v interiéri aj exteriéri 75% do 1000 osôb v exteriéri, do 500 v interiéri
  • Svadby, kary, oslavy, večierky: Kapacita podľa podmienok pre HP resp. podľa príslušného semaforu
  • Na státie max. 50% kapacity, na sedenie v interiéri aj exteriéri 75% do 1000 osôb v exteriéri, do 500 v interiéri, bližšie informácie podľa semaforu
    pre cirkvi (duchovnú a pastoračnú službu)
  • Fitness prevádzky: Max. 50 osôb alebo min. 15 m2 / osobu
  • Wellness, aquapark a kúpele (nie zo zdravotných indikácii): Max. 50% kapacity na 1 sektor, resp. max. počet osôb do 1000

Viac informácii o vašom okrese v Covid automate nájdete TU.

Správu budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy