Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pacienti v postcovidových ambulanciách: Prekonali COVID-19, ale problémy majú aj po týždňoch
Zdielať na

Pacienti v postcovidových ambulanciách: Prekonali COVID-19, ale problémy majú aj po týždňoch

BARDEJOV / Bardejovská nemocnica bola jedna z prvých, ktorú vážne zasiahla druhá vlna pandémie. Súčasne je jednou z prvých, kde sa začali špeciálne venovať postcovidovým pacientom. Už teraz ich majú desiatky. Mnohí z nich majú problémy, ktoré Covidu-19 ani nepripisovali. Niektorým napríklad začali vypadávať vlasy, iným zase začala smrdieť ich obľúbená káva.

Bardejovská nemocnica uprostred pandémie hlásila kritický stav a o pomoc žiadala aj armádu, to je už minulosťou. Aktuálne sa už jednotlivé oddelenia a ambulancie vracajú do normálu. A pre tých, ktorí prekonali Covid-19 zriadili aj postcovidové centrum.

Súčasťou postcovidového centra je aj pľúcna ambulancia, ktorou musia prejsť všetci pacienti

Týka sa to všetkých, u ktorých pretrváva hoci len jeden z príznakov viac, ako 12 týždňov po prekonaní koronavírusu.

Pán Jozef i pani Anna si prešli covidom. Skončili dokonca v nemocnici. I keď už sú doma, stále to nie je to, čo bolo predtým

"Ja som dva mesiace bol taký, dýchanie, som nemohol chodiť," hovorí pacient Jozef. "Ležala som tri týždne aj tri dni v nemocnici," hovorí pacientka Anna. "Únava je na prvom mieste, môže byť extrémna a prejsť do syndrómu, ktorý pretrváva roky," informuje primárka centra Helena Leščišinová. 

Aj pre lekárov je to nová populácia pacientov, od ktorých získavajú nové poznatky

Okrem dýchavice ľudia majú problémy s vypadávaním vlasov a zubov. Väčšina pritom prichádza s tým, že sa im ťažko dýcha. No pri pohľade do zdravotnej dokumentácie a niekoľkých otázkach prídu aj na zmeny, ktoré nastali až po covide. A dovtedy ani len netušili, že to s tým môže mať niečo spoločné. "Zrazu zistíme, že má problémy s krčnou chrbticou, ktoré predtým nemal," hovorí Leščišinová.. 

Bardejovské postcovidové centrum zahŕňa päť základných ambulancií špecialistov

Tým, že sa nachádza priamo v nemocnici, vedia v prípade potreby osloviť ďalších kolegov špecialistov. A pacientovi pritom stačí jeden výmenný lístok od jeho obvodného lekára. "Čiže on nemusí chodiť od lekára k lekárovi ," hovorí Leščišinová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy