Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Europoslanec Wiezik: Strieľať medvede nie je riešenie, treba nastaviť podmienky tak, aby s nami dokázali koexistovať
Zdielať na

Europoslanec Wiezik: Strieľať medvede nie je riešenie, treba nastaviť podmienky tak, aby s nami dokázali koexistovať

BRATISLAVA / Na Slovensku sme v polovici júna po prvý raz v histórii zaregistrovali útok medveďa na človeka, ktorý pre 57-ročného muža skončil smrťou. Otvorila sa tak otázka výskytu medveďov na Slovensku a toho či sa máme obávať podobných útokov. Na túto tému sme sa zhovárali s europoslancom Michalom Wiezikom.

Ministerstvo životného prostredia razí pravidlá, že nie je potrebné medvede loviť, že sa budú riešiť len tí problémoví jedinci a populácia sa bude autoregulovať sama, že sa medvede prestanú rozmnožovať a tak ďalej. Stotožňujete sa s týmto názorom?

"Tá situácia, ktorá sa stala je samozrejme veľmi tragická, mňa dosť prekvapila. Ja som medvede stretol v prírode mnohokrát a nikdy som nemal pocit ohrozenia. Muselo sa stať niečo zvláštne, pretože to sa za sto rokov nestalo na Slovensku." 

Napadnutí od roku 2020 bolo približne päť, ale neskončili smrťou.

"Áno, ale ten medveď je naozaj obrovské zviera, ktoré ako vidíme má potenciál zabiť človeka, ale nerobí to. Máme možno tisíc medveďov, možno viac a nemáme tisíc úmrtí na Slovensku. Teraz si treba položiť otázku, koľko medveďov treba vystrieľať, aby sme sa cítili bezpečne. 

Medvede sa v posledných dvoch rokoch nestrieľajú, aktuálne sa ich počet odhaduje na viac ako 2500.

"Na toto nemá nikto správnu odpoveď, myslím si, že aj to číslo je pomerne prestrelené, pretože keď boli robené genetické analýzy, tak ten počet bol niekde okolo 1200 medveďov. To ale nie je otázka čísla, to je otázka toho, či dokážeme s tým medveďom fungovať alebo nie. Keby vystrieľame polovicu medveďov, nech je ich koľkokoľvek, znamená to, že tá druhá polovica nepríde k tým otvoreným kontajnerom? Strieľať medvede nie je riešenie, riešenie je nastaviť podmienky tak, aby tie medvede s nami dokázali koexistovať, že máme medvede je veľká výhoda pre turizmus, pre ochranu prírody. Je úlohou štátu, aby mala kvalitný tím, ktorý bude prípadné situácie monitorovať a riešiť."

Názory niektorých odborníkov ale hovoria, že keby medveďov nelovia pytliaci, medvede by sme pre nedostatok potravy mali až v Bratislave. Odhaduje sa, že ročne sa nelegálne strelí nejakých 100 medveďov. Jediný spôsob, ako tomu zabrániť, je zlegalizovať lov medveďov. "Ten potenciál pre to pytliactvo tu samozrejme je, chodia autami hlboko do dolín, kde ich nikto nedokáže skontrolovať. Nerád by som špekuloval, koľko medveďov sa uloví. Pravdepodobne aj toto môže spôsobovať to zhoršenie situácie." 

"Zásahový tím Medveďa nestíha riešiť celú situáciu v chránených územiach na Slovensku, takže tu treba posilniť jeho kompetencie, rozšíriť jeho rady a robiť to profesionálne na štátnej úrovni," dodal Wiezik. 

Druhú časť rozhovoru nájdete v priloženom videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy