Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Korčok: Najbližšie desaťročie bude horúcejšie aj z pohľadu politickej, bezpečnostnej a sociálnej situácie
Zdielať na

Korčok: Najbližšie desaťročie bude horúcejšie aj z pohľadu politickej, bezpečnostnej a sociálnej situácie

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Najbližšie desaťročie bude podstatne horúcejšie nielen z pohľadu klímy, ale aj z pohľadu politickej, bezpečnostnej a sociálnej situácie vo svete. Na medzinárodnej konferencii Dubrovnik Forum 2021 to povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí to uviedlo v tlačovej správe, ktorú zaslal komunikačný odbor rezortu. Šéf slovenskej diplomacie vystúpil v rámci panelu venovanom komplexnej téme geopolitického výhľadu obdobia po pandémii.

"Pandémia ukázala naše slabé aj silné stránky, ako aj nezastupiteľnú úlohu národného štátu. Výsledkom našich snáh o obnovu musí byť posilnenie všestrannej odolnosti krajín a Európskej únie ako celku pred ďalšou možnou krízou, ktorá raz určite nastane, no jej charakter ešte nevieme predvídať,“ povedal Korčok v prejave.

Na konferencii sa stretol aj s generálnym tajomníkom Európskej únie (EÚ) pre Stredomorie Nasserom Kamelom, s ktorým prerokoval aktivity tejto medzivládnej organizácie v uplynulom období a priority na nasledujúce obdobie. Korčok generálnemu tajomníkovi potvrdil záujem Slovenska o zdieľanie skúseností v oblasti rozvoja, mobility študentov či opatrení v oblasti klímy, ktoré by EÚ mohla využiť pri uskutočňovaní svojich projektov v stredomorskom regióne.

Korčok sa popoludní stretol s kosovskou šéfkou diplomacie Donikou Gërvalla-Schwarzovou, s ktorou diskutovali o možnostiach spolupráce. Do úvahy pritom však bral základný rámec vzájomných vzťahov Slovenska a Kosova a dialógu medzi Kosovom a Srbskom pod vedením osobitného predstaviteľa EÚ Miroslava Lajčáka. Vzájomné rozhovory by mali pokračovať koncom júla. Korčok zdôraznil potrebu komplexnej normalizácie vzťahov medzi Belehradom a Prištinou v podobe právne záväznej dohody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy