Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
S vydávaním covid pasov sú problémy. Niektorí ich stále nedostali, iní nevedia či dostanú
Zdielať na

S vydávaním covid pasov sú problémy. Niektorí ich stále nedostali, iní nevedia či dostanú

BRATISLAVA / Dá sa povedať, že sú to nedotiahnuté detaily, ktoré bežným ľuďom komplikujú život. Najprv sa dodatočne riešili jednotné potvrdenia o očkovaní na Slovensku, ktoré by akceptovalo aj zahraničie. Teraz stále nefungujúci systém na stiahnutie Covid passov. Navyše, ľudia, ktorí sa nechali zaočkovať v zahraničí, aj keď registrovanými vakcínami, v slovenskom systéme jednoducho nie sú.

Ivan sa nechal zaočkovať v Srbsku, pri návrate z dovolenky pri nahlásení do e-hranice mu ale systém po zadaní identifikačného čísla povedal, že o jeho vakcinácii nič nevie. "Mi odporučil NCZI portál, aby som požiadal o certifikáciu. Tam mi tiež napísali, že pre zadaný identifikátor nie je možné zaslať certifikát," povedal Ivan. 

Moderátorka TV JOJ absolvovala očkovanie v USA, keďže jej to odporúčal lekár a na Slovensku v januári ešte na očkovanie nemala nárok. "Ako chronický onkologický pacient som na to nemala nárok. Namiesto toho, aby som hľadala nejaké pofidérne cestičky a protekcie, rozhodla som sa to urobiť legálne na Floride a čo najskôr. Myslím si, že by mi to malo byť uznané," konštatovala Aneta. No problém s potvrdeniami o očkovaní z USA trvá. Podľa štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Martina Klusa zložitejšia: "Problémov je viacero, no jedným z najväčších to, že preukazy o očekovaní sú v USA vypisované len rukou. Ale snažíme sa túto situáciu riešiť." 

Slovákov, ktorí sa ocitli v podobnej situácii sú tisíce. A pre rádio expres to minulý týždeň priznal aj šéf rezortu zdravotníctva. "To musíme doladiť ešte tieto veci," reagoval Lengvarský. Česká republika od 7. júla umožní svojim občanom očkovaným v tretích krajinách získať európsky COVID certifikát. "Vláda schválila poskytovateľov zdravotníckych služieb, ktorí do informačného systému infekčných chorôb zapíšu informácie o očkovaní urobenom v tretích krajinách," napísali v stanovisku z českého ministerstva zdravotníctva. "V Rakúsku to takto funguje, že aj keď ste očkovaní mimo EÚ, idete to nahlásiť k obvodnému lekárovi a ten to zapíše do systému, aby vydali certifikát," opísal fungovanie europoslanec Šimečka. Okrem Veľkej Británie a USA sa problém týka aj Slovákov, ktorí sa nechali zaočkovať v ďalších krajinách. A podľa dnešného vyjadrenia rezortov diplomacie a a zdravotníctva, by sa už aj ľudia zaočkovaní v krajinách mimo Slovenska i únie mali do slovenského systému dostať. "Riešime to, treba aj zmeniť vyhlášku," informoval minister zdravotníctva Lengvarský. Lenže sťahovanie covid passov cez stránku korona.gov.sk ani dnes mnohým nešlo, napriek tomu, že od pondelka sa k tomu mali dostať všetci, ktorým nebude zasielané automaticky. Národné centrum zdravotníckych informácii na našu otázku, či sa to naozaj podarí spustiť doteraz nereagovalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy