Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dôchodcovia chcú Sputnik. Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že vekový strop úplne zruší
Zdielať na

Dôchodcovia chcú Sputnik. Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že vekový strop úplne zruší

BRATISLAVA / Jednota dôchodcov chce, aby prihlasovanie na očkovanie ruskou neregistrovanou vakcínou nemalo stanovenú hornú vekovú hranicu. O očkovanie práve Sputnikom mali prejaviť záujem aj osoby staršie ako 60 rokov. Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že vekový strop úplne zruší.

"Mám XY telefonátov našich dôchodcov, ktorí sa vyslovene dožadujú tej vakcíny Sputnik a veľmi radi by sa ňou očkovali," povedala Valéria Pokorná, podpredsedníčka Jednoty dôchodcov Slovenska. Jednota dôchodcov žiada vekový strop úplne zrušiť. "Táto generácia je odchovaná na ruských vakcínach, vieme dobre, že všetky vakcíny boli doteraz z ruských zdrojov. Takže sú ochotní a veľmi radi by sa ňou očkovali pretože majú k nim dôveru," skonštatovala Pokorná. Presné štatistiky koľko dôchodcov nad 60 rokov by o očkovanie Sputnikom malo reálny záujem, ale nepoznáme. "Konkrétne čísla nemáme, takúto anketu sme nerobili," vyjadrila sa Pokorná.

V tomto smere si podľa Rašiho nespravila domácu úlohu vláda, ktorá mala podľa nich záujem o konkrétne vakcíny zisťovať už pred niekoľkými mesiacmi. "Vtedy by sme presne vedeli koľko občanov sa chce očkovať aj Sputnikom a ešte by sme vedeli aj v koľkých regiónoch sa chcú očkovať," povedal Richard Raši, poslanec člen strany Hlas-SD. Aktuálne vieme ale to, že o Sputnik sa veľký záujem nekonal a do čakárne sa naň prihlásilo len niečo viac ako 6 000 ľudí. V najvyššej povolenej vekovej kategórii 60-ročných čaká na očkovanie Sputnikom presne 52 ľudí, a tak je otázne, koľko starších sa ešte prihlási. "Keď tu vakcínu máme a keď máme čo i len jedného dôchodcu, ktorý by sa dal zaočkovať Sputnikom, inak zostane nezaočkovaný, nemáme to urobiť?" pýta sa Raši.

Ministerstvo zdravotníctva v utorok napokon v podvečerných hodinách oznámilo, že vekový limit v prípade očkovania Sputnikom úplne ruší. "Ministerstvo zdravotníctva povolí očkovanie ľudí nad 6O rokov vakcínou Sputnik V. Ruská strana doložila potrebné dokumenty, a tak záujemcovia o vakcínu starší ako 60 rokov, sa budú môcť v priebehu najbližších dní už hlásiť do Čakárne prostredníctvom stránky www.korona.gov.sk," uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Aktuálne, podľa posledných údajov, ešte stále nemáme ani 1. dávkou zaočkovaných približne 35 % ľudí starších ako 70 rokov. Minister zdravotníctva by svojim blízkym očkovanie Sputnikom neodporúčal. Predstavitelia Hlasu by s tým problém nemali. "Ja by som v tom mojej mame nebránil," dodal Raši.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy