Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zadlžovanie Slovákov rastie. Hypotéky budú splácať ešte na dôchodku
Zdielať na

Zadlžovanie Slovákov rastie. Hypotéky budú splácať ešte na dôchodku

BRATISLAVA / Zadlžovanie Slovákov vzrástlo za posledné desaťročia takmer dvojnásobne. Úver na bývanie má už každá piata domácnosť a napriek viacerým obmedzeniam Národnej banky, postupne stúpa objem peňazí, ktoré si požičiavame.

Skupovanie nehnuteľností môžeme pokojne označiť za jeden z národných športov Slovákov. "Často si berú tieto hypotéky a neváhajú ich splácať aj desiatky rokov," uvádza analytička Wood & Company Eva Sadovská.

Každá piata domácnosť je zadlžená a nezastavila nás ani koronakríza, ani drahé nehnuteľnosti, ktorých rast cien patrí k najrýchlejším na svete. Dôvod objasňuje Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave: "Nehnuteľnosti, ako také, sú považované za bezpečnú formu investovania." "Dopyt po nehnuteľnostiach bol vyšší ako ponuka a určite tomu napomohli aj nízke úrokové sadzby," ozrejmila Sadovská. "Keď je malá ponuka, tak tí, ktorí predávajú, si za to môžu pýtať viac a viac," dodala aj Andrea Kasanická Straková, finančná expertka Partners Group.

Národná banka zatiaľ nezakročí

Ľudia ale platia aj naďalej. Mnohí z nich na to ani nemajú dostatok peňazí. Tento trend ale Národná banka nateraz neplánuje pribrzdiť. “V tejto chvíli nie je nič na stole," povedal Štefan Rychtárik, vedúci oddelenia finančnej stability a analýz Národnej banky Slovenska. Vladimír Dvořáček, ktorý je členom bankovej rady NBS ale hovorí, že situáciu sledujú. "Nechceme šibrinkovať s týmito opatreniami, raz ich dávať dole a raz hore. Chceme uvážlivo najskôr monitorovať situáciu a len v prípade nevyhnutnosti zasiahnuť". 

Každá zmena podmienok má vplyv na správanie trhu. "Ten trh by sme mali ovplyvňovať len vtedy, keď tie anomálie dosiahnu významnejšiu nerovnováhu," vysvetľuje Dvořáček. Taká situácia ešte zjavne nenastala a riziko zadlžovania očividne nie je neúnosne vysoké. Mohlo by sa to ale zmeniť v prípade nárastu úrokových sadzieb. "Tá splátka hypotéky sa mu môže zvýšiť o desiatky percent. Pri 100-tisícovej hypotéke to môže byť až o 100 eur mesačne, čiže to predstavuje nejakých 30 percent," povedal Škriniar.

Slováci budú splácať hypotéky ešte na dôchodku

Keďže Slováci budú chcieť aj naďalej bývať "vo svojom", ani ďalšie obmedzenia podmienok na získanie hypotéky nemusia priniesť želaný efekt. "To by znamenalo, že si ľudia môžu brať menšie úvery, čo sa týka splátok alebo objemov, čo by mohlo spomaliť ten rast cien nehnuteľností," uviedla Kasanická Straková.

Konkurenčný boj medzi bankami ale spôsobuje skôr opak. Slováci vo veľkom refinancujú a za pochodu si menia podmienky úverov. "Natiahnutie splatnosti môže spôsobiť to, že človek bude splácať hypotéku aj vtedy, keď už bude na dôchodku," dodal Škriniar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy