Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Chystáte sa na dovolenku do Chorvátska? Pomôcť vám môže slovenská polícia
Zdielať na

Chystáte sa na dovolenku do Chorvátska? Pomôcť vám môže slovenská polícia

TROGÍR / Aj tento rok pôjdu slovenskí policajti na sezónu do Chorvátska. Ešte predtým ich čaká školenie z legislatívy a z chorvátskeho jazyka. Je to už dvanásta sezóna počas ktorej naši policajti pôsobia na Jadrane. Minulý rok riešili vyše 160 prípadov pomoci turistom.

Každoročne trávi pri Jadrane dovolenku viac ako pol milióna Slovákov. Pre pandémiu koronavírusu to ale vlani bola približne polovica. Z toho istého dôvodu boli vyslaní minulý rok len štyria policajti namiesto ôsmych. Tí sa striedajú v strednej Dalmácii, a to v Trogíre a na severe Chorvátska v Crikvenici. 

"V období od 1.7.2020 do 31.8.2020 riešili slovenskí policajti v Chorvátsku celkovo 161 prípadov pomoci slovenským turistom a turistom z iných štátov," uviedla Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR. "Najčastejšie taká veľmi núdzová situácia, kedy nás volajú aj mimo pracovnej doby, sú udalosti v cestnej premávke," povedala slovenská policajtka pôsobiaca v Chorvátsku Miroslava Adamovičová.

Tento rok zastihnete policajtov už na slovenských telefónnych číslach

Vyrážať budú k Jadranu koncom júna, aby od prvého júla boli našincom v prípade núdze nápomocní, a to až do konca augusta. Tento rok sa ale v Chorvátsku očakáva väčší počet turistov než minulý, nakoľko je očkovanie proti Covidu-19 v plnom prúde. Otázne teda je, či znížený počet našich vyslaných policajtov bude dostačujúci.

Slovenské veľvyslanectvo v Záhrebe vydalo vlani 26 náhradných cestovných dokladov. Evidované sú, bohužiaľ, aj dve úmrtia našich turistov počas kúpania v mori. Na chorvátskych cestách minulý rok nezahynul ani jeden Slovák, vo viacerých prípadoch ale išlo o ťažké i ľahké zranenia.

Pomoc so zákonom aj s chorvátskym jazykom

Adamovičová hovorí, že Slovákom polícia pomáha aj s komunikáciou v chorvátčine. "Chodievame aj tlmočiť. Buď nás Slováci oslovia, že potrebujú pomôcť prekonať jazykovú bariéru pri komunikácii s chorvátskymi úradmi, alebo nás oslovujú naši chorvátski kolegovia pri procesných úkonoch." 

Chorváti naše potvrdenia o očkovaní na hraniciach akceptujú, a rovnako tak aj 180 dňovú výnimku po prekonaní Covidu. Ďalšiu výnimku z testovania majú aj tí, ktorí majú už 22 dní po zaočkovaní prvou dávkou vakcíny. Ten, kto ešte nie je zaočkovaný musí mať negatívny PCR alebo Antigénový test. "Potvrdenia by mali byť v anglickom alebo chorvátskom jazyku," uviedol Peter Susko, veľvyslanec Slovenskej republiky v Chorvátsku. Náčelník stanice hraničnej polície Damjan Vešligaj dodáva, že výrobca testu a jeho šarža musia byť schválené úniou, rovnako aj pečiatka a čas. Test nesmie byť podľa Vešligaja starší ako 48 hodín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy