Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Budú hypotéky zdražovať? Odborníci na financie odporúčajú siahať po úveroch s dlhšou dobou fixácie
Zdielať na

Budú hypotéky zdražovať? Odborníci na financie odporúčajú siahať po úveroch s dlhšou dobou fixácie

BRATISLAVA / Vysoké náklady bánk a malý záujem klientov prinútili niektoré finančné domy zvýšiť úrokové sadzby hypoték s krátkou dobou fixácie. Ide o neškodný ťah alebo sa treba pripraviť na postupné zdražovanie úverov na bývanie?

K zdražovaniu hypoték nateraz pristúpili len dve menšie banky, mBank a OTP, ktorá sa postupne stane súčasťou ČSOB. Najvýraznejšie stúpli úroky pri jednoročných fixáciách a to o viac ako pol percenta.

Zdá sa však, že na našom trhu celoplošné zvyšovanie úrokových sadzieb, akého sme boli svedkami vlani, nateraz nehrozí. Iné banky totiž na to nemajú žiadny dôvod. Úroky nezvyšuje ani Európska centrálna banka a tak si aj naše banky môžu naďalej lacno požičiavať. "Navyše, konkurenčný boj na Slovensku zatiaľ nedovoľuje zvyšovať úrokové sadzby o viac ako niekoľko desatiniek percentuálneho bodu, čo napríklad pre veľké banky zatiaľ nie je vôbec lákavé,“ informoval Marián Búlik, finančný expert OVB Allfinanz Slovensko. Na Slovensku máme momentálne po Portugalsku druhé najnižšie úrokové sadzby v eurozóne. Tento stav však nemusí trvať večne a preto odborníci na financie odporúčajú siahať po úveroch s dlhšou dobou fixácie a to od piatich až po desať rokov. Na dlhý čas tak získajú istotu historicky najnižších úrokových sadzieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy