Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zistenia TV JOJ: Igor Matovič demisiu nateraz nepodá
Zdielať na

Zistenia TV JOJ: Igor Matovič demisiu nateraz nepodá

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Igor Matovič demisiu nepodá. Podľa viacerých zdrojov televízie JOJ z prostredia ostatných koaličných strán už s týmto scenárom počítajú. Počas víkendu by mali riešiť práve ich základnú požiadavku, aby Matoviča nahradil niekto iný. 

Tieto informácie nepriamo potvrdzujú aj slová multiministra Eduarda Hegera v diskusnej relácii TV JOJ Na hrane, kde napriek požiadavke prezidentky Zuzany Čaputovej, že skôr ako nebude na stole nové zloženie vlády po rekonštrukcii, by bolo nezodpovedné podať demisiu.

Ako ďalej uviedol zdroj televízie JOJ, Igor Matovič v tomto prípade počíta s faktom, že či už SaS alebo Za ľudí nie sú ochotní podporiť nevyslovenie dôvery vláde. Museli by sa tak spojiť so Smerom, Hlasom a poslancami od Kotlebovcov. Zároveň, už tri týždne deklarujú, že odmietajú predčasné voľby.  Súčasná patová situácia tak Matoviča nenúti k podaniu demisie a otvára priestor aj menšinovej vláde.

Prípadné menovanie úradníckej vlády považuje prezidentka za krajné riešenie

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje prípadné menovanie úradníckej vlády za krajné riešenie. V aktuálnej politickej situácii je podľa nej potrebné, aby výsledok rokovaní koaličných strán na zažehnanie vládnej krízy prišiel čo najskôr. Povedala to na dnešnej tlačovej konferencii po návšteve očkovacieho centra v Banskej Bystrici.

Hlava štátu odmietla špekulovať o tom, akým výsledkom by sa mohli skončiť rokovania súčasnej štvorkoalície o rekonštrukcii vlády. Hľadanie východiska je podľa nej aktuálne krehkou záležitosťou, ktorá sa musí vyriešiť nájdením vzájomného porozumenia koaličných partnerov, a ktorá bude schopná vydržať aj z dlhodobého hľadiska. Čaputová uviedla, že je pripravená komunikovať o vzniku vlády na pôdoryse koalície, ktorá minulý rok vzišla z volieb do Národnej rady SR.

Menovanie úradníckej vlády považuje za krajné riešenie. „Je to jedna z teoretických možností. Predstavte si, že v tej chvíli preberám plnú zodpovednosť za ľudí, ktorých by som vybrala. Úradnícka vláda má vždy dočasný mandát a to znamená, že musíte získať zodpovedných a kvalitných ľudí na veľmi krátkodobé pôsobenie do veľmi zodpovednej pozície,“ povedala prezidentka. Jej logickou preferenciou je preto diskutovať o novej vláde s tými reprezentantmi, ktorí získali mandát vo voľbách.

​Matovič aj na základe faktu, že koaliční partneri od začiatku vládnej krízy odmietajú zahlasovať za pád vlády a predčasné voľby, nemá dôvod pristupovať na ultimáta strán SaS a Za ľudí. Tvrdia zdroje televízie JOJ. O Matovičovej sile svedčí aj list poslancov Obyčajných ľudí, v ktorom hrozia odchodom z poslaneckého klubu v prípade premiérovej demisie. A to, že Matovič napriek vyhláseniu Sulíkovocov, odmieta odstúpiť potvrdil aj jeho nádejný nástupca Eduard Heger, podľa ktorého dokým sa nedohodne nový vládny kabinet, žiadna demisia nebude. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy