Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Európske zelené pasy budú aktívne najneskôr do 1. júla. Takto to bude fungovať s QR kódmi
Zdielať na

Európske zelené pasy budú aktívne najneskôr do 1. júla. Takto to bude fungovať s QR kódmi

BRATISLAVA / Európske zelené covid pasy by mali byť aktívne najneskôr 1. júla - oznámil dnes eurokomisár pre spravodlivosť. Slovensko, rovnako ako ostatné krajiny, by tak počas júna mali ukončiť všetky technické prípravy. Európska komisia ponúka nielen technickú, ale aj finančnú pomoc.

Súčasťou týchto pasov bude jedinečný QR kód, ktorý si stiahnete a budú ho vedieť prečítať aj v zahraničí. Podľa toho sa dozvedia, či a kedy ste boli očkovaní alebo otestovaní.

V QR kóde bude zapísaná informácia o našom očkovaní alebo testovaní. Buď si ho vytlačíte alebo budete nosiť napríklad v mobile. "Ktorýkoľvek občan členského štátu EÚ si bude môcť u svojej domácej autority nechať vygenerovať QR kód, ktorý nesie informácie či prekonal Covid, či bol testovaný alebo očkovaný. S týmto QR kódom bude môcť cestovať po celej Európskej únii s tým, že ktorýkoľvek orgán iného členského štátu bude môcť prečítať QR kód," priblížil Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr. 

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie už predstavilo aj to ako by mohla nová aplikácia vyzerať

Aplikácia bude akási elektronická peňaženka, do ktorej si stiahnete QR kód, o ktorý požiadate alebo ho dostanete pri očkovaní. Z doterajších vyjadrení to vyzeralo, že QR kód si budeme musieť po každom očkovaní alebo testovaní zaktualizovať, aj keď podľa vyjadrenia ministra zdravotníctva to isté nie je.
"QR kód ponesie rovnakú informáciu z toho daného momentu, kedy ste si ho vytlačili, preto bude zmyslom pre každého keď sa mu jeho status mení bude dobré, keď si ho dá vygenerovať nanovo," konštatoval Berkes. "To neviem presne povedať, ale bude skrátka tak, aby bolo stále platné," vyjadril sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.  

Na Covid passe totiž pracujú spoločne tri ministerstvá a niekoľko inštitúcií. Rokuje sa o tom, aby možností kde vytlačiť respektíve dostať sa ku Covid passu bolo čo najviac aj pre tých, čo nemôžu mať v mobile aplikáciu. "Máme iba informácie iba sprostredkované, že by to malo byť dostupné prostredníctvom zdravotných poisťovní, aj prostredníctvom lekárov, dokonca aj na slovenskej pošte," uviedol Roman Berkes. 

U susedov sú už na Covid pass pripravený a systém spustia skôr

Česko s Covid passom začne o mesiac skôr, už prvého júna. "Sme popredu, skúšame prvé kolo testovania. Prvého júna budeme mať už online podobu QR kódu," informoval Šéf digitalizácie v boji proti Covidu Dzurilla. Vladimír Dzurilla tvrdí, že test v minulých dňoch potvrdil, že nebude problém ani u ľudí, ktorí si svoj certifikát stiahnu, ale ani pre úradníkov vo všetkých krajinách Európskej únie, aby si potrebné dáta načítali a skontrolovali.  

Do spustenia Covid passov sa budú u nás vydávať dočasné certifikáty buď pri očkovaní alebo sa o ne bude dať od pondelka dodatočne požiadať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy