Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Cestovateľský covid semafor: Do týchto krajín sa podľa návrhu konzília dostanete bez karantény
Zdielať na

Cestovateľský covid semafor: Do týchto krajín sa podľa návrhu konzília dostanete bez karantény

BRATISLAVA / Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus predstavil kľúčový cestovateľský covid semafor, ktorý otvorí cestu Slovákom do zahraničia. Zatiaľ ide len o návrh, pretože ho musí schváliť ešte vláda. Úrad verejného zdravotníctva zároveň musí vydať príslušné vyhlášky.

Cestovateľský semafor vznikol na základe zhody medzi konzíliom epidemiológov v spolupráci s rezortmi a organizáciami. Prehodnocovať by sa mal každý týždeň, vzhľadom na epidemiologický vývoj v ostatných krajinách. Po celkovom legislatívnom zapracovaní Klus očakáva, že by mal platiť najneskôr 27. mája. Semafor bude pritom rozdielny, ako sme ho poznali spred roka. Krajiny po svete budú rozdelené do troch farieb.

Zelená farba - krajiny

Do nej by mali patriť krajiny Európskej únie, a taktiež tie, ktoré majú vysokú mieru zaočkovanosti či dobrú epidemiologickú situáciu. Aktuálne sa počíta s Austráliou, Novým Zélandom, Japonskom, Írskom či Francúzskou Guineou.

Na tých, ktorí sú zaočkovaní alebo prekonali covid19 v posledných 180 dňoch, sa nebude vzťahovať karanténa ani povinnosť testovania. "Pri príchode na Slovensko sa zaregistrujete do eHranice (povinné je to pre všetkých, bez ohľadu na to, odkiaľ prichádzajú) a môžete pokračovať v bežnom živote. Ak nie ste zaočkovaní ani ste neprekonali COVID-19, potrebujete sa zaregistrovať a absolvovať Ag/RT-PCR test po príchode, čím si tú 14-dňovú domácu karanténu môžete prakticky ihneď, alebo teda čím skôr, zrušiť negatívnym testom," vysvetlil Klus. 

​Oranžová farba

Kompetentné orgány budú o krajinách, ktoré sú zaradené do oranžovej farby ešte diskutovať. Podľa Klusa zostáva otvorenou otázkou to, čo robiť s obľúbenými rezortami, ktoré sú takmer úplne zaočkované. Medzi také napríklad patrí Phuket v Thajsku či niektoré rezorty v Turecku. "Myšlienka stanovenia tzv. COVID-free zón je totiž stále na stole a je pomerne zaujímavá. Vrátime sa k tomu najskôr o týždeň, dovtedy potrebujeme ešte preveriť viac dát a zvážiť, ako by to mohlo fungovať. Nateraz je táto kategória odložená, v spiacom režime. Sme však ochotní o nej diskutovať, pretože je v našom záujme, aby organizovaní dovolenkári odlietali napríklad do tureckých rezortov zo Slovenska, a nie z Viedne či Budapešti," uviedol Klus.

"V tejto súvislosti oslovíme aj naše ambasády v zahraničí, aby nám pomohli s preverením epidemiologickej „dôveryhodnosti“ daných rezortov v obľúbených destináciách mimo EÚ. Aby sme si boli istí, že nepredstavujú vážne riziko pre našich občanov," dodal Klus. 

Červená farba a čierna farba

Čo sa týka krajín, ktoré budú zaradené do červenej alebo čiernej farby, najväčším rozdielom bude dĺžka karantény po príchode dovolenkárov. Bez rozdielu, či sú očkovaní alebo prekonali covid-19. Podľa Klusa niektoré krajiny majú predpoklad stať sa ešte zelenými pred letom. Napríklad USA či Kanada. "ale bohužiaľ proces môže byť aj opačný, kedy sa z červených krajín môže stať čierna, ak sa v nej masívnejšie objaví niektorý z rizikových variantov (aktuálne najmä tzv. indickej mutácie)," uviedol vo svojom statuse Klus. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy