Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Peter Pellegrini aj Robert Fico žiadali vysvetlenie. Premiér Heger objasnil pondelkové stretnutie
Zdielať na

Peter Pellegrini aj Robert Fico žiadali vysvetlenie. Premiér Heger objasnil pondelkové stretnutie

Archívna reportáž: Na Hrane

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Dôvod stretnutia vysokopostavených funkcionárov štátu v jednej z budov Slovenskej informačnej služby podľa predsedu strany Smeru - SD by mal premiér Eduard Heger vysvetliť. Rovnakú výzvu voči premiérovi má aj predseda strany Hlas- SD, Peter Pellegrini.

Aktuálny riaditeľ SIS, Michal Aláč, prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger, predseda parlamentu Boris Kollár, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister vnútra Roman Mikulec, generálny prokurátor Maroš Žilinka, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, policajný prezident Peter Kovařík aj riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Adrián Szabó sa podľa informácii, ktoré uviedol portál Denník N mali v pondelok, 17. mája, mali stretnúť v jednej z budov SIS. Témou mali byť aj aktuálne vyšetrované prípady a ich možné ovplyvňovanie. 

"Toto stretnutie sa uskutočnilo z mojej iniciatívy, aby sme sa oboznámili s podrobnosťami o určitých spravodajských informáciách, ktoré Slovenská informačná služba už predtým poskytla zúčastneným osobám. V tejto súvislosti je potrebné odmietnuť špekulácie, že rokovanie sa týkalo bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského alebo živých prípadov, ktoré vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní," zdôvodnil stretnutie premiér Eduard Heger. Stretnutie zhodnotil premiér ako prospešné a v budúcnosti by sa mohlo zopakovať. "Rokovanie bolo z môjho pohľadu prospešné a nevylučujem, že sa obdobný formát takýchto pracovných stretnutí uskutoční aj v budúcnosti," uviedol vo svojom stanovisku premiér. 


Opozičné strany hovoria o prehlbovaní nedôvery

Predstavitelia politickej strany Hlas - SD zdôraznili, že vládna koalícia od začiatku čelí podozreniam. Podozreniam, že orgány činné v trestnom konaní zneužíva na politický súboj. Stretnutie najvyšších predstaviteľov štátu a šéfov kľúčových orgánov s vedením SIS v utajenom režime a miestnosti zabezpečenej proti odpočúvaniu toto podozrenie podľa strany nevyvracia, ale naopak, prehlbuje. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

"V čase, keď samotné postavenie kajúcnikov, ich výpovede či dokonca prepojenie na tajné služby vrhá čudné svetlo na spôsob a priebeh vyšetrovania, zvyšuje nedôveru k objektívnosti procesov smerujúcich k očiste verejného života,“ uviedol Hlas-SD. Podľa strany by mal Heger ako organizátor schôdzky v budove SIS informovať občanov o zmysle a podstate takéhoto stretnutia.

"Premiér musí vysvetliť motívy k organizácii tohto neštandardného stretnutia, ktoré svojím charakterom spochybňuje princípy právneho a demokratického štátu. Inak sa nemôže čudovať, ak budú ľudia čoraz viac nedôverovať krokom orgánov činných v trestnom konaní v politicky citlivých kauzách,“ uzavrel Hlas-SD.

Bývalá premiérka takéto stretnutie nezažila, komentátor Arpád Soltész hovorí o Ugande

Podľa bývalej premiérky aspoň za jej čias takéto stretnutie nemá obdoby. "Podľa mojich vedomostí a pamäte sa na takejto úrovni takýto druh stretnutia uskutočnil prvýkrát," vyjadrila sa Iveta Radičová. Komentátor portálu noviny.sk Arpád Soltész hovorí o Ugande. "Je to také narušenie demokratických princípov, že ja mám pocit, že sme sa ocitli niekde v Ugande," komentoval Soltész. 

Robert Fico žiada mimoriadnu schôdzu, na ktorej chce počuť detaily stretnutia

Opozičná strana Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) bude iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR (NR SR), na ktorej chce žiadať predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO), aby poslancom parlamentu v utajenom režime vysvetlil zámer a výsledky pondelkového stretnutia v budove Slovenskej informačnej služby (SIS). Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že potrebných 30 podpisov plánujú do parlamentu odovzdať ešte dnes v popoludňajších hodinách, aby sa schôdza mohla konať na budúci týždeň.

"Vláda používa trestné právo na likvidáciu politickej opozície. Obavy sú teda legitímne, keďže ide o rozklad právneho štátu," zdôvodnil Fico.

Strana Sloboda a Solidarita vyjadrila znepokojenie k aktuálnej situácii

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je znepokojená aktuálnym dianím v mocenských zložkách štátu. Podľa strany to dokazuje aj obvinenie bývalého riaditeľa NAKA, ktorý pred pár dňami odišiel do civilu, a ktorý tiež podal trestné oznámenie na bývalého námestníka SIS. V tlačovej správe o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

"Momentálne máme viac otázok ako odpovedí, čo rozhodne nepomáha k budovaniu dôvery v chod polície či tajných služieb. Hĺbku rozvratu zložiek, ktoré majú chrániť našu ústavu a právny štát, považujeme za potvrdenie najhorších obáv, o ktorých hovoríme mnoho rokov,“ uviedol poslanec parlamentu za SaS Alojz Baránik. Zároveň zdôraznil, že orgány činné v trestnom konaní musia preukázateľne dokázať opodstatnenosť obvinenia aj exšéfa NAKA.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa od medializovaných tvrdení o obsahu stretnutia ústavných činiteľov v sídle SIS dištancovala. Podľa prezidentky predmetom stretnutia nebol prípad bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského a ani žiadne iné „živé“ prípady, ktoré dnes riešia orgány činné v trestnom konaní.

Veronika Remišová: ​Nemám žiadne ďalšie informácie ako tie z médií

Ministerka a členka vlády sa v relácii TV JOJ Na hrane vyjadrila, že o tomto stretnutí nevie nič viac ako to, čo bolo medializované. "Ja si myslím, že to je štandardné stretnutie a ak pán premiér má informácie, ktoré sú mimoriadne dôležité tak je jeho povinnosťou sa týmito informáciami zaoberať," reagovala na zverejnené informácie o stretnutí ministerka Remišová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy