Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Situácia sa zlepšuje, ale pre Česko budeme opäť červenou krajinou. Martin Klus hovorí o chybe
Zdielať na

Situácia sa zlepšuje, ale pre Česko budeme opäť červenou krajinou. Martin Klus hovorí o chybe

BRATISLAVA / Od zajtra bude Slovensko opäť pre Česko červenou krajinou s vysokým rizikom nákazy. Do praxe preto opäť vstúpia pôvodné obmedzenia pre cestujúcich, ako sú test a karanténa. Podľa nášho Ministerstva zahraničných vecí ale môže ísť o chybu.

"Priznávam, aj pre nás to bolo prekvapenie. Máme informáciu, že sa jedná o zmenu metodiky Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb. Predpokladám, že to je len veľmi dočasná záležitosť. Dokonca si trúfam povedať, že možno došlo aj ku chybe, ktorú budeme musieť preveriť," vyjadril sa štátny tajomník Martin Klus.

Pritom práve s Českom sme podľa Martina Klusa najbližšie k bilaterálnej dohode, aby uznávali aj naše údaje o očkovaní, keďže sú im zrozumiteľné. Čo sa týka ostatných krajín Slovensko má stále problém s nejednotnými certifikátmi o vakcinácii. "Prípadne, že nie je viacjazyčný a toto spôsobuje problémy, že čo vlastne majú kontrolovať u našich zaočkovaných. Už v týchto dňoch by sa malo pracovať na jednotnom formulári pre tento účel," uviedol tajomník Martin Klus. 

Databáza pre štáty EÚ spustená do 15. júna

Elektronická databáza zaočkovaných by mala byť štátom EÚ v súvislosti s Covid certifikátom, k dispozícii do 15 júna. Vybavovacia tortúra nového dokladu ale Slovákov nečaká. "Predpokladám, že to bude automaticky vystavené pre všetkých, ktorí zaočkovaní boli. A podľa mojich informácii od kolegov z min. zdravotníctva sa blížime míľovými krokmi, aby sme dokázali naplniť technické predpoklady na spustenie,"  informoval o aktuálnej situácii spustenia Martin Klus. Aktuálne sa ale malo Česko dohodnúť s Poľskom, Maďarskom, Rakúskom a Nemeckom, že si budú od 15. mája vzájomne uznávať potvrdenia o očkovaní. Pre Slovensko to ešte podľa štátneho tajomníka Klusa nebolo možné.

"My sme z nej nemohli vypadnúť, lebo sme sa k nej nepripojili. Pripojiť sme sa k nej nemohli aj preto, lebo ešte stále sedí konzílium už opakovane, práve k téme tzv. Covid semaforu, ktorý by aj tie krajiny, ku ktorým by sme sa mohli pripojiť v rámci tejto dohody, identifikoval ako menej rizikové," vysvetlil proces tajomník Klus. Podľa hlavného hygienika je dôležitá aj cestovateľská stratégia. "Pracuje sa na tom, aby sa nastavili aj podmienky pre cestovateľov. V priebehu budúceho týždňa tie základné podmienky určite budú známe," uviedol hlavný hygienik Ján Mikas. 

Dôležité je identifikovať, ktorá krajina je riziková málo, a ktorá zas oveľa viac

"Aj na Slovensku sme zaevidovali prípad indickej mutácie. Vieme aké problémy s týmto má Spojené kráľovstvo, aj niektoré ďalšie krajiny EÚ. Takže toto vec trošku komplikuje. Hľadáme najschodnejšie možné riešenia, aby tých medzier, ktoré by mohli ohroziť verejné zdravie na SR, bolo čo najmenej," konštatoval Martin Klus. 

Kým sa ale kompetentní ľudia a odborné konzílium dohadujú na presných pravidlách, samotní ľudia zatiaľ trpia. Ich pracovný život sa totiž nezastavil. Na hraniciach sa najmä pred začiatkom týždňa tvoria obrovské kolóny a je problém dostať sa do Rakúska. Na hraničnom priechode Jarovce - Kittsse smer Rakúsko je aktuálne situácia viac ako vážna. Vodiči stoja v niekoľkokilometrovej kolóne.

​Vozidlá už na sociálnej sieti odkláňa na iné priechody aj polícia. Kolóna už je ale aj na hranici Petržalka - Berg.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy