Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Liek remdesivir pomohol už viacerým nakazeným. Nie každý pacient s Covid-19 ho ale môže dostať
Zdielať na

Liek remdesivir pomohol už viacerým nakazeným. Nie každý pacient s Covid-19 ho ale môže dostať

BRATISLAVA / Len pred dvomi týždňami Európska komisia schválila používanie prípravku remdesivir na liečbu v závažných prípadoch ochorenia COVID-19. Pár dní na to ho úspešne nasadili prvému pacientovi na Slovensku. Postupne pribudli aj ďalší. Doterajšie skúsenosti s remdesivirom sú dobré, ale nie je ho možné použiť pri každom pacientovi.

Liekmi s remdesivirom boli na Slovensku liečení na COVID-19 traja pacienti. A to v UN Martin, tá bola prvá, následne dvaja pacienti dostali tento liek aj v UN Bratislava.  V martinskej nemocnici to bolo už koncom júna a zatiaľ bol podaný iba v jednom prípade. "Išlo o 49-ročnú paniu s obojstranným zápalom pľúc pri diagnóze COVID-19. Liek Remdesivir jej bol podávaný 5 dní. Po nasadení liečby došlo k zlepšeniu jej zdravotného stavu," informovala Univerzitná nemocnica Martin. 

Ešte skôr, už koncom marca, ho pri liečbe úspešne použili aj u našich susedov v Česku. Dôležitým krokom pre nás ale bolo schválenie remdesiviru pri liečbe ochorenia COVID-19 Európskou komisiou začiatkom júla. O pár dní na to ho úspešne použili v Bratislave u 39-ročného pacienta s ťažším priebehom ochorenia. "Tento liek pomohol trochu potlačiť tie príznaky a k lepšiemu zdravotnému stavu," vyjadrila sa hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Pacientovi sa po podaní lieku výrazne polepšilo a liečba zabrala. Lekárov takýto výsledok povzbudil pri liečbe ďalšieho prípadu. "Prijali sme na Kliniku infektológie pacienta s ťažším priebehom ochorenia COVID-19. Lekári sa rozhodli tomuto pacientovi podať liek remdesivir," uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská. Na ochorenie COVID-19 vlastne zatiaľ žiadny liek neexistuje. Existujú iba prípravky, ktoré pomáhajú zmierniť príznaky.

Ako pôsobí remdesivir?

"Remdesivir pôsobí tak, že utlmí rozmnožovanie koronavírusu, áno pacientom pomáha, ale najviac pomáha v tom začiatočnom štádiu, keď ešte nemajú vyvinutý nejaký veľmi ťažký opuch pľúc, a kým nepotrebuje umelú pľúcnu ventiláciu," poznamenal Peter Sabaka, infektológ UNB. Ale ani v začiatočnej fáze ho nie každý môže použiť. "Podáva sa pacientom, ktorí majú viac ako 40 kg a musia mať minimálne 12 rokov," ozrejmila Eliášová. 

Ukázalo sa, že prípravok nemá nejaké závažné vedľajšie účinky okrem dočasne zvýšených hodnôt pečeňových testov. "Indikáciu tohto lieku musí vyslovene určiť lekár," pokračovala Eliášová. Zatiaľ je na Slovensku v zásobe viac ako 200 prípravkov remdesiviru.

Doteraz sa na Slovensku z COVID- 19 vyliečilo viac ako 1500 pacientov. Nás ale zaujímalo, vďaka ktorým liekom. "Lekári majú k dispozícii aj portfólio liekov, kde napríklad ministerstvo zdravotníctva udelilo povolenie na terapeutické použitie v neschválenej indikácii," dodala hovorkyňa rezortu zdravotníctva. V bratislavskej univerzitnej nemocnici mali veľmi dobrú skúsenosť s prípravkami na báze kortikoidov, ktoré zmierňujú príznaky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy