Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
COVID AUTOMAT: Cez deň nie je potrebný test v ružových a červených okresoch
Zdielať na

COVID AUTOMAT: Cez deň nie je potrebný test v ružových a červených okresoch

BRATISLAVA / Covid automat vytvárali a schválili odborníci. Jeho obsahom sú kritériá na uvoľňovanie alebo sprísnenie pravidiel. Od ôsmeho februára je Slovensko v čiernej farbe. Každý utorok v týždni zhodnotí minister zdravotníctva situáciu a vysvetlí, kde sa podľa Covid automatu nachádzame.

Dvadsiateho ôsmeho apríla uverejnilo ministerstvo zdravotníctva aktuálnu epidemickú situáciu na Slovensku. 

Žiaci už sa nemusia testovať

Pravidlá pre vstup do prevádzok v okresoch v 3. stupni varovania zostávajú tak, ako boli, teda: pri vstupe do prevádzok bude potrebné preukazovať sa negatívnym výsledkom testu, ktorý nie je starší ako 7 dní, alebo iným dokladom o výnimke, ktoré sú stanovené vo vyhláške (očkovanie, prekonanie ochorenia, zdravotné dôvody a pod.).

 Jedinou zmenou je: bez testu budú môcť vstupovať do škôl a školských zariadení: 

  • Žiaci materskej školy
  • Žiaci základnej školy (prvý aj druhý stupeň)
  • Žiaci strednej školy
  • Žiaci špeciálnej školy
  • Poslucháči jazykovej školy
  • Žiaci vstupujúci do priestorov vysokej školy na účel prijímacieho konania.

Žiaci, ktorí sa hlásia na strednú školu nepotrebujú negatívny test na prijímacie skúšky, ak sa nachádzajú v ružovom alebo červenom okrese. V bordovom okrese negatívny test potrebovať budú. 

 V okresoch v 1. a 2. stupni varovania sa od 3. mája doterajšie pravidlá pre vstupy do prevádzok rušia, teda: nebude sa pri vstupe vyžadovať negatívny test.

Jedinou výnimkou je vstup študentov vybraných odborov do priestorov a zariadení vysokých škôl. A to výlučne pre čas od 21:00 do 1:00 (naďalej sa bude vyžadovať negatívny test nie starší ako 7 dní alebo doklad o výnimke, v tomto čase platí zákaz vychádzania pre tieto okresy).

Pravidlá pre okresy v 1. a 2. stupni varovania zostávajú tak ako doteraz, avšak výlučne pre časový rámec od 21:00 do 1.00 nasledujúceho dňa (v tomto čase platí pre tieto stupne varovania zákaz vychádzania). To teda znamená, že v čase od 21:00 do 1:00 nasledujúceho dňa bude potrebné preukazovať negatívnym testom, ktorý nie je starší ako 21 dní v I. stupni varovania, v II. stupni varovania nie starším ako 14 dní. Rovnako je možné sa výlučne v tomto čase preukázať aj iným dokladom o výnimke.

 Cez deň sa v okresoch v 1. a 2. stupni varovania nebude potrebné preukazovať negatívnym výsledkom testu, vzhľadom na to, že cez deň neplatí zákaz vychádzania pre tieto okresy.

Celé znenie vyhlášky TU. 

V susedných štátoch dochádza k zlepšeniu situácie tak ako na Slovensku

V porovnaní so susednými štátmi má Slovensko najlepšiu incidenciu v poklese a je štvrtou krajinou spomedzi susediacich v percentách zaočkovanosti. Najvyššie umiestnenie má Maďarsko. Poslednou krajinou, ktorá má zaočkované len niečo vyše percenta obyvateľstva prvou dávkou je Ukrajina. 

​Od 29. apríla bude zákaz vychádzania až po 21.hodine

Vláda na online rokovaní v stredu, 28. apríla, schválila uznesenie, v ktorom posúva zákaz vychádzania na celom Slovensku do 21. hodiny. Terasy či fitnescentrá sú otvorené v zmysle rovnakých pravidiel ako sa prijali minulý týždeň. Povolili sa okrem platných uznesení aj návštevy vo väzniciach. Testovanie na ochorenie COVID-19 v zmysle platného COVID-automatu sa nevzťahuje na osoby, ktoré sú minimálne 14 dní po očkovaní druhou dávkou mRNA vakcíny (Pfizer&Biontech, Moderna) alebo 4 týždne po očkovaní prvou dávkou vektorovej vakcíny (Astra Zeneca). Povinnosť testovania v zmysle platného COVID- automatu. 

Od 9. mája sa rušia seniorské hodiny na nákupy, v okresoch I. a II. stupňa sa môžu organizovať kultúrne podujatia

Zavádza sa nový výnimka zo zákazu hromadných podujatí nad 6 osôb a to v okresoch I. a II. stupňa varovania. V týchto okresoch sa môžu organizovať podľa zákona SNR č.96/1991 o verejných kultúrnych podujatiach:

  • divadelné, filmové a iné audiovizuálne predstavenia
  • koncerty, hudobné a tanečné produkcie,
  • výstavy diel výtvarných umení, diel úžitkového umenia a prác ľudovej výtvarnej tvorivosti,
  • festivaly a prehliadky v oblasti kultúry a umenia

Pre organizovanie podujatí v okresoch I. a II. stupňa varovania platia tieto podmienky:

    • dodržiavať maximálnu kapacitu 50% zákazníkov, maximálne však do počtu 200 zákazníkov v exteriéri alebo 150 zákazníkov v interiéri,
    • neorganizovať podujatia zamerané na školopovinných maloletých alebo školské skupiny,
    • zamedziť kontaktnej interaktívnej práce s publikom,
    • zabezpečiť sedenie obecenstva s výnimkou osôb žijúcich v jednej domácnosti tak, že medzi obsadenými miestami ostane jedno miesto neobsadené, (šachovnicové sedenie)
    • státie obecenstva je zakázané,
    • každá osoba využívajúca služby prevádzky sa musí preukázať potvrdením o negatívnom výsledku antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 24 hodín alebo negatívnym výsledkom RT-PCR/LAMP testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 72 hodín; táto povinnosť neplatí pre deti do 10 rokov,
    • prevádzkovateľ musí byť v každej chvíli schopný preukázať počet osôb aktuálne sa zúčastňujúcich na podujatí. Prevádzkovateľ je povinný uchovávať telefonický alebo emailový kontakt návštevníkov po dobu dvoch týždňov od ukončenia podujatia,
    • zabezpečiť pri vstupe a v mieste podujatia dávkovače na alkoholovú dezinfekciu, resp. iný adekvátny spôsob dezinfekcie rúk,
    • vytvoriť zóny pre jednotlivé umelecké súbory tak, aby dochádzalo k minimálnej interakcii a k minimálnemu stretávaniu sa umelcov z jednotlivých súborov medzi sebou,
    • prevádzkovateľ je povinný zabezpečiť stály prísun dostatočného množstva čerstvého vzduchu do priestorov konania a odvod opotrebovaného vzduchu von zo všetkých priestorov, v ktorých prebieha hromadné podujatie a to priamym vetraním a odvetrávaním, alebo ventilačným systémom v režime núteného vetrania,
    • priebežne zabezpečovať zvýšenú dezinfekciu dotykových plôch a priestorov,
    • v prípade konzumácie pokrmov a nápojov umožniť túto iba v exteriérových priestoroch, za podmienky rozostupov 2 metre medzi jednotlivými stolmi. Ak ide o hromadné podujatie a nie stálu prevádzku, musí byť oznámené na miestne príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva najneskôr do 72 hodín pred jeho začiatkom (vzťahuje sa len na tento bod) 

Vláda aj naďalej odporúča testovanie žiakov, učiteľov a rodičov

Sedemdňový negatívny test pre vstup na pracovisko už budú potrebovať len v bordových okresoch. V červených a ružových fázach sa testovať už nebude musieť nikto, ani rodič ani učiteľ. Pravidelné testovanie na školách zdá sa končí. Po novom chcú už testovať len cielene v odhalených ohniskách.

V uznesení vlády je odporúčané hlavnému hygienikovi zachovať vyhlášku, ktorá udeľuje povinnosť testovať žiakov, učiteľov, ale aj rodičov. Vo vyhláške je povinnosť zákazu zamestnancom, rodičom či žiakom vstúpiť do budovy, ak sa nepreukážu negatívnym testom PCR alebo antigénovým, alebo preukážui, že ochorenie prekonali alebo boli už očkovaní. 

Úplne znenie vyhlášky TU. 

V nemocniciach hlásia trend zlepšenia

Pri porovnaní prevyšujú prepustení prijímaných. Denná hospitalizácia klesla od februára, kedy bolo 400 denne, na 110 denne priemer. 

Najviac dávok príde v máji od spoločnosti Pfizer/BionTech​

Na Slovensku je prvou dávkou očkovaných viac ako milión obyvateľov. Do čakárne sa môžu prihlásiť všetci do 16 rokov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy