Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Čakáreň na očkovanie od 16+ spustili včera. Odvtedy sa prihlásilo viac ako 90 tisíc ľudí
Zdielať na

Čakáreň na očkovanie od 16+ spustili včera. Odvtedy sa prihlásilo viac ako 90 tisíc ľudí

BRATISLAVA / Po viac ako roku pandémie sa na Slovensku môžu do čakárne na očkovanie prihlásiť všetci od 16 rokov. Len nedávno upriamil pozornosť primátor Bratislavy Matúš Vallo na väčší záujem o očkovanie v Bratislavskom kraji. Aj na túto situáciu majú na ministerstve zdravotníctva riešenie.

Najväčší záujem o registráciu od včerajšieho spustenia prejavila veková kategória vo veku 18 až 30 rokov. Študenti vysokých škôl cez sociálne siete dnešným dňom spúšťajú kampaň, aby sa zaočkovalo čo najviac mladých ľudí. No a chronickí pacienti žiadajú ministerstvo, aby sa mohli očkovať aj u svojich všeobecných lekárov. Od včera do dnešnej 16 hodiny sa do čakárne prihlásilo vo veku 16 až 40 rokov až 90 tisíc ľudí. Systém prihlasovania prešiel záťažovými testami a je pripravený na 300 tisíc registrácii v hodine.

Včera v neskorých hodinách bola na Slovensku spustená čakáreň na očkovanie pre všetkých od 16 rokov. "Môžeme povedať, že to prihlasovanie funguje štandardne. Ľudia sa môžu prihlásiť cez stránku korona.gov.sk cez tradičný formulár," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová v relácii TV JOJ Ranné noviny. 

Len nedávno upriamil pozornosť primátor Bratislavy Matúš Vallo na väčší záujem o očkovanie v Bratislavskom kraji. Aj na túto situáciu majú riešenie. "V prípade, ak by chceli ísť skôr a vidia, že v ostatných vakcinačných centrách sa ľudia dostanú na rad rýchlejšie, pretože tam nie je veľký nápor, v takom prípade môžu zmeniť preferované miesto prostredníctvom PIN kódu," odkázala Zuzana Eliášová. Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva zdôraznila, že ľudia nemusia striehnuť ani mať tzv. rýchle prsty. Každý dostane termín. "Práve vďaka tejto čakárni si počkajú, príde im sms s termínom a miestom. Môžu si zároveň vybrať preferované vakcinačné centrum," doplnila hovorkyňa Zuzana Eliášová. 

Ľudia pod 18 rokov nepotrebujú na očkovanie doprovod

Do čakárne sa môžu prihlásiť aj ľudia od 16 rokov. Hovorkyňa v relácii TV JOJ vysvetlila, či je žiadúce, aby s neplnoletými prišiel aj doprovod. "V tejto chvíli je informácia, že doprovod nepotrebujú. Je to takisto ako keď idú k svojmu všeobecnému lekárovi. Ak by sa situácia zmenila, poskytneme informáciu v dostatočnom predstihu," konštatovala Zuzana Eliášová. 

Klinickú štúdiu pod 18 rokov robila spoločnosť Pfizer/BionTech

Obyvatelia pod 18 rokov, ktorí sa prihlásia do čakárne budú očkovaní vakcínou od spoločnosti Pfizer/BionTech. "Je to z dôvodu, že práve túto vakcínu v klinickej štúdii podávali aj ľuďom pod 18 rokov," vysvetlila hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. 

Najviac dodávok príde v máji od spoločnosti Pfizer/BionTech

Informáciu o očakávaných dovozoch vakcín priniesla hovorkyňa ministerstva v relácii TV JOJ Ranné noviny. "V máji očakávame 1 047 000 vakcín od spoločnosti Pfizer/BionTech, 200 000 od AstraZeneca," informovala hovorkyňa Zuzana Eliášová. Od spoločnosti Moderna príde okolo 147 000 a od Johnson&Johnson viac ako 47 000 dávok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy