Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zákon nestanovuje dobu, ktorú majú asistenčné psy odpracovať. Krajniak chce tieto legislatívne diery vyriešiť
Zdielať na

Zákon nestanovuje dobu, ktorú majú asistenčné psy odpracovať. Krajniak chce tieto legislatívne diery vyriešiť

BRATISLAVA / Vodiace, asistenčné, či signálne psy sú nielen náhradnými očami ľudí so zrakovým postihnutím, ale aj vynikajúci spoločníci a pomocníci. Jediná výcviková škola pre vodiace a asistenčné psy pritom na Slovensku funguje iba v našom hlavnom meste.

Michal (28) sa narodil so slepotou pravého oka. Keď sa mu zhoršoval aj zrak v ľavom oku, začal premýšľať nad vodiacim psom. S Izim tvorí dvojicu už 6 rokov. Ako hovorí Michal idú 50 na 50. "JA som sa s Izim stretol v auguste a on robil skúšky v októbri. Už vedel pracovať, už sme vedeli spolu fungovať. Boli sme na sústredení, kde som bol sním celý týždeň," hovorí Michal. 

Výcvik prebieha až od veku dospelosti psa

Teda od štrnásteho mesiaca. Vtedy je už pes psychicky pripravený. Jednotlivé cviky sú veľmi ťažké a doba výcviku je veľmi dlhá. "Šesť až osem mesiacov trvá iba výcvik psa. Potom ešte nasleduje výcvik spolu s klientom," informuje riaditeľka a odborný garant výcviku Jarmila Virágová.  

Za 27 rokov škola vychovala až 140 špeciálne cvičených psov

Pes pracuje nanajvýš do deviatich rokov. Zákon túto dobu presne nestanovuje. Tam je definovaný, ako kompenzačná pomôcka. Legislatívne diery chce vyriešiť minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

"Čo najviac leží p.riaditeľke na srdci je rámec, ako majú takéto psíky fungovať, aby každý, kto potrebuje pomoc či vodiaceho alebo asistenčného psa, aby mal garanciu, že ten pes spĺňa predpoklady, že budú vedieť spolunažívať a zase, aby tie psíky neboli zneužívané a toto sme pripravení urobiť, aby sa tie pravidlá nastavili tak, ako sú napr v Rakúsku," hovorí minister práce Milan Krajniak (Sme Rodina).

Okrem oficiálnych vecí stihol minister vyriešiť aj ďalšiu podstatnú vec. Dal meno jednému zo šteniatok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy