Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Horskí záchranári špeciálne cvičia psov. V Slovenskom raji trénovali spojenie psovoda a dronov
Zdielať na

Horskí záchranári špeciálne cvičia psov. V Slovenskom raji trénovali spojenie psovoda a dronov

SLOVENSKÝ RAJ / Výcvik psích príslušníkov Horskej záchrannej služby je špeciálny. Chlpáči musia zvládať veľa vecí. Raz visia na lane, inokedy ňuchajú v lavíne alebo hľadajú stratených ľudí v lesoch. A keďže aj horskí záchranári idú s dobou, technika pomáha i psom. V Slovenskom raji trénovali spojenie psovoda a dronov.

Horskí záchranári testujú už niekoľkomesačné šteňatá, či sú vhodné do ich náročnej služby. Okrem iného musia zvládnuť aj spúšťanie lanovou technikou. "Mladých psov v podstate trénujeme na to, aby si zvykali na výšku. A hlavne na tieto transportné prostriedky, ktoré ich čakajú v ich kynologickom živote." informuje vedúci kynológie HZS Zdeno Fedor. 

Spúšťať sa do hĺbky desiatky metrov nie je prirodzené pre každého

Šteňatá sa tak oddajú svojmu pánovi a zabezpečené v špeciálnych postrojoch sú pripravené klesať bez pôdy pod nohami. Horský špecializovaný modul sa zameriava na vyhľadávanie osôb nie len v prírode ale aj v zničených objektoch, zrútených budovách či v zhoreniskách. Títo profíci majú medzinárodný certifikát, vďaka ktorému môžu pomáhať pri živelných pohromách, kdekoľvek vo svete. "Sa snažíme ten tréning robiť dosť často. Tak tým pádom to ten pes prestáva brať ako stres. Berie to normálne, ako transportný prostriedok. A tým pádom hneď na to nadväzuje plošné vyhľadávanie, ten pes prepne a začne sa venovať tomu, čo má. Vyhľadávaniu ľudí v plochách," hovorí Fedor. 


Pri pátračkách je čas dôležitý. Pred záchranármi zväčša stojí rozsiahle územie, ktoré musia prečesať, technika im pomôže. "Mali sme už jednu takúto akciu s políciou. Tam sa nám to ukázalo, veľmi schopné a hlavne to, že ten dron v spolupráci s kynológom a so psom si podávajú informácie," hovorí Fedor. "Simulujeme situáciu, kde sa stratili nejakí turisti. A pomocou dronov sa pokúšame ich nájsť. Tým pádom by sme chceli zrýchliť vypátranie," informuje záchranár špecialista Milan Lizuch. 

S dronom preletia veľké územie za pár minút

Ak zo vzduchu objavia stopy, či niečo podozrivé, súradnice pošlú do GPS zariadení záchranárov na zemi a tí zamieria priamo k nim. "Môže byť viditeľný nejaký bod, batoh či súčasť výstroje. Malo by to určite zefektívniť prácu," hovorí Lizuch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy