Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Manželov nepustili bez testu do nemocnice, hoci ho nemuseli mať. Nemocnica hovorí o komunikačnej chybe
Zdielať na

Manželov nepustili bez testu do nemocnice, hoci ho nemuseli mať. Nemocnica hovorí o komunikačnej chybe

NOVÉ ZÁMKY / Napriek tomu, že mali potvrdenie o prekonaní ochorenia Covid-19 a vzťahovala sa na nich výnimka na testovanie, do nemocnice v Nových Zámkoch ich bez negatívneho testu nepustili. Manželia z blízkej obce sa tak nedostali na vyšetrenie. Nemocnica hovorí o komunikačnej chybe.

Osobitné nariadenie v novozámockej nemocnici spôsobilo, že sa pacient nevedel dostaviť na vyšetrenie do neurochirurgickej ambulancie. Denisa sprevádzala manžela, obaja prekonali Covid-19, preto testovanie, ktoré od nich vyžadovali pred vstupom, sa im zdalo nepotrebné. "Napriek tomu, že máme potvrdenie o prekonaní ochorenia a vzťahuje sa naň výnimka z povinnosti ďalšieho testovania. Ja nerozumiem, na čo je tento papier," uviedla Denisa, ktorú nepustili do nemocnice bez testu. 

Krízový štáb nemocnice o povinnom testovaní pred vstupom rozhodol ešte v októbri. Teraz vyžadujú maximálne 7 dňový test. "Uvedomujeme si na jednej strane, že je to možno nad rámec zákona, ale v prvom rade sa snažíme chrániť zdravie a životy ľudí, pacientov a našich zamestnancov," uviedol hovorca Fakultnej nemocnice Nové Zámky Ján Baček. 

Manželia strávili pred nemocnicou vyše hodiny. Žiadali o tom doklad a odôvodnenie, že ich dnu nepustia. Poslali ich na riaditeľstvo, aj k hlavnej epidemiologičke. Vyšetrenie sa nakoniec neuskutočnilo. "Mne nejde o test, mne ide o princíp, nerozumieme načo je vyhláška. Potom je potvrdenie zbytočné," dodala Denisa. 

"Nemocnica neporušila pravidlá. Zdravotnícke zariadenie si môže nastaviť preventívne kroky testovania s cieľom eliminácie šírenia vírusu," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

A pritom nemocnica má pre takéto prípady riešenie. K tým, ktorí sa nechcú nechať otestovať, pristupujú ako k potenciálne nakazeným. "Tomuto pacientovi a sprievodnej osobe sa tak môžeme maximálne ospravedlniť, naozaj došlo len ku komunikačnej chybe, že nebola navrhnutá možnosť zostať v izolačnej miestnosti na urgentnom príjme, kam by ten ošetrujúci lekár prišiel, oblečený v ochrannom odeve by vyšetril," dodal Baček

Súvisiace články

Najčítanejšie správy