Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slováci vedú v ochote zaočkovať sa Sputnikom oproti krajinám EÚ, ale naďalej preferujeme Pfizer alebo Modernu. PRIESKUM
Zdielať na

Slováci vedú v ochote zaočkovať sa Sputnikom oproti krajinám EÚ, ale naďalej preferujeme Pfizer alebo Modernu. PRIESKUM

BRATISLAVA / Proti ochoreniu Covid -19 môže byť u nás o pár mesiacov zaočkovaných 7 z 10 Slovákov. Vyplýva to z nového prieskumu Globsecu. V ňom až 61 percent opýtaných priznalo, že sa plánujú dať zaočkovať. Ochota Slovákov ísť na vakcináciu sa za posledné obdobie takmer zdvojnásobila. Po Sputniku V by ale väčšina nesiahla. V prieskume sa zamerali na desať krajín EÚ.

Prieskum z marca tohto roku sa zameral na krajiny V4, Rumunsko, Bulharsko, Rakúsko, Estónsko, Lotyšsko a Litvu. Z každej krajiny oslovili tisíc respondentov.

"V zásade naše dáta ukazujú, že ochota zaočkovať sa je v krajinách východnej a strednej Európy relatívne silná," konštatovala autorka reportu Dominika Hajdu. Potenciál zaočkovania sa na Slovensku patrí k najvyšším z regiónu. Napriek tomu podľa analytičiek je vakcinačná kampaň u nás stále nedostatočná. "Na Slovensku ochota sa zaočkovať vzrástla až takmer dvojnásobne za posledných päť mesiacov. Nárast je veľmi významný," uviedla Dominika Hajdu. 

​Pri výbere by si Slováci vybrali Sputnik ako tretiu možnosť

V prípade možnosti výberu vakcíny by Slováci uprednostnili skôr vakcíny vyrobené v západnej Európe a USA, a to v 23 percentách populácie. Ďalších 19 percent dôveruje viac schváleným vakcínam Európskou liekovou agentúrou. Po ruskom Sputniku V by siahlo najmenej percent Slovákov, aj tak je to najvyšší záujem spomedzi opýtaných krajín. "V našom prieskume to vyšlo 15 percent populácie. Ale stále je to najviac zo všetkých skúmaných krajín. A to aj keď sa pozrieme na krajiny ako také Bulharsko napríklad," povedala autorka reportu, Miroslava Sawiris.

Najväčší záujem o očkovanie majú ľudia s vysokoškolským vzdelaním

V prieskume sa zamerali aj na záujem očkovania podľa veku, či vzdelania. Aj napriek stále nízkemu počtu zaočkovaných ľudí v kategórii 65+ vyšiel v prieskume najvyšší záujem práve u ľudí v tejto vekovej kategórii. Oproti ostatným krajinám je to zároveň najnižšie percento. Najviac ľudí vo veku 65+ sa chce dať zaočkovať v Maďarsku. V Česku a Slovensku sledovali v prieskume aj záujem podľa vzdelania. V obidvoch krajinách vyšli výsledky takmer rovnaké. Ľudia s vysokoškolským vzdelaním majú najväčší záujem o očkovanie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy