Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Od štvrtka sa posúva zákaz vychádzania. Núdzový stav sa predĺži o ďalších 30 dní
Zdielať na

Od štvrtka sa posúva zákaz vychádzania. Núdzový stav sa predĺži o ďalších 30 dní

BRATISLAVA / Vláda na pondelkovom online zasadnutí schválila predĺženie núdzového stavu o ďalších 30 dní. Ten súčasný sa totiž mal skončiť v stredu 28. apríla. Jeho predĺženie bude musieť ešte schváliť Národná rada SR. Vyplýva to z materiálu, ktorý zverejnili na stránke Úradu vlády SR.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) na svojom profile na sociálnej sieti zároveň informoval o tom, že sa vláda dohodla aj na zrušení testovania na školách. Toto opatrenie by malo platiť od pondelka 3. mája.

Predĺženie núdzového stavu o ďalších 30 dní dnes odporučila aj pandemická komisia vlády. Tá tiež navrhla ukončiť pravidelné testovanie na školách a nahradiť ho intervenčným testovaním v školských zariadeniach okrem testovania v čiernych okresoch podľa COVID automatu.

Zákaz vychádzania bude po novom platiť od 21:00

Doteraz platný zákaz vychádzania po 20:00 vláda predĺžila o hodinu, bude teda platiť od 21:00. Informoval o tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) na svojom profile na sociálnej sieti s tým, že by to malo platiť od štvrtka 29. apríla.

https://www.facebook.com/krajniakmilan/posts/1877862949047150

Predĺženie núdzového stavu schválila aj Pandemická komisia SR

Pandemická komisia schválila predĺženie núdzového stavu o ďalších 30 dní a odporučila vláde prijať v tejto veci kladné stanovisko. Komisia taktiež navrhla ukončiť pravidelné testovanie v školách a nahradiť ho intervenčným testovaním v školských zariadeniach okrem testovania v čiernych okresoch podľa COVID-automatu.

Ako ďalej informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, v školách v čiernych okresoch zostáva podľa platného COVID automatu v prípade detí na prezenčnej výučbe pravidelné testovanie v doterajšom nastavení. „Členovia komisie sa oboznámili s aktuálnou epidemiologickou situáciu, ako aj s možnosťou lokalizácie koronavírusu prostredníctvom spodných vôd, ktoré je aktuálne predmetom diskusie v rámci testovacej stratégie a informáciu zobrali na vedomie," uviedla Eliášová.

Predĺženie núdzového stavu poslanec Kollár nepodporí

Poslanec NR SR Miroslav Kollár zo strany SPOLU dnes vyhlásil, že nepodporí vládou schválené predĺženie núdzového stavu. "Slovensko je v núdzovom stave od 1. októbra minulého roku. Vláda niekoľko mesiacov hovorí o príprave pandemického zákona, včera dve a pol koaličnej strany vyhlásili, že nepodporia núdzový stav a výsledkom je – pokračovanie núdzového stavu. Na jednej strane sa otvárajú terasy, obchody aj fitká, na druhej strane pokračuje núdzový stav, so zákazom vychádzania a zhromažďovania. Chaos a schizofrénia v manažmente pandémie žiaľ pokračuje ďalej," vyhlásil poslanec NR SR Miroslav Kollár.

SaS nevidí dôvod pokračovať v testovaní a v zákaze vychádzania

Strana Sloboda a Solidarita nevidí dôvod pokračovať v „neefektívnom testovaní" a v zákaze vychádzania. Informoval o tom hovorca liberálov Ondrej Šprlák. Ako dodal, predstavitelia SaS sa zoznámia na vláde s dôvodmi, pre ktoré by mal byť opätovne predĺžený núdzový stav. Ten súčasný sa totiž končí v stredu 28. apríla.

„Namiesto predĺženia núdzového stavu, ktorý v sebe zahŕňa testovanie a zákaz vychádzania po 20:00, sme premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) navrhli novelu zákona o hospodárskej mobilizácii. Tá by umožňovala ukladať pracovnú povinnosť mimo núdzový stav a v súlade s Ústavou SR," uviedol predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Podotkol, že v strane nevidia žiadny dôvod pokračovať v testovaní a napríklad zakazovať ľuďom behať po ôsmej večer, keď je ešte svetlo.

Podľa slov vicepremiérky a predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej sa pri hlasovaní o núdzovom stave vo vláde rozhodnú na základe názoru odborníkov v pandemickej komisii a názoru ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO), ktorý musí odôvodniť, prečo je núdzový stav nevyhnutný. „Zároveň si však myslíme, že by sa mal v krátkom čase prehodnotiť COVID automat a pravidelné testovanie, ktoré by malo byť povinné len v lokalitách zvýšeného výskytu koronavírusu," doplnila vicepremiérka.

Rovnako budú podľa nej žiadať úpravu zákazu vychádzania, ktorý by napríklad mohol platiť od 22:00. „Očakávame, že ministerstvo zdravotníctva v krátkom čase predloží pandemický zákon, ktorý by mal definitívne nahradiť núdzový stav. Ten by sa mal využívať skutočne len vo výnimočných prípadoch," uzavrela Remišová. Jej stanovisko zaslalo tlačové oddelenie strany Za ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy