Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kollár s Kolíkovou hľadajú kompromis v kolúznej väzbe. Spor brzdí programové vyhlásenie vlády
Zdielať na

Kollár s Kolíkovou hľadajú kompromis v kolúznej väzbe. Spor brzdí programové vyhlásenie vlády

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hoci vládu Eduarda Hegera čaká dôležitý týždeň - stále sa nad ňou vznáša mrak koaličného sporu. Kým koaliční lídri finalizujú programové vyhlásenie vlády, stále nie je doriešený spor pre zmeny v kolúznej väzbe, ktorý otvorilo hnutie Sme rodina. Ministerka spravodlivosti ich krok dokonca označila za porušenie koaličnej zmluvy. A tak je otázne, či sa partneri dohodnú.

Prezidentka vymenovala vládu Eduarda Hegera prvého apríla, čo znamená, že do konca mesiaca má vláda čas predložiť parlamentu svoje programové vyhlásenie a žiadať tak vyslovenie dôvery. Posledný aprílový týždeň naznačuje, že veľa času nezostáva a vyzerá to tak, že parlamentná schôdza na túto tému by sa mohla zísť tento piatok. Podľa premiéra Hegera by znenie malo byť známe v stredu.

Keďže končí kalendárny mesiac je predpoklad, že toto rokovanie by mohlo byť vcelku dlhé a zrejme i víkendové. So schválením programového vyhlásenia to ale nebude jednoduché. Dôvodom je stály spor medzi Za Ľudí a Sme rodina o kolúznej väzbe.

Ministerka spravodlivosti minulý týždeň, po tom čo hnutie Borisa Kollára predložilo vlastný poslanecký návrh, hovorila o porušení koaličnej dohody. Všetky zúčastnené strany vraj rokujú a snažia sa nájsť kompromis.

Boris Kollár vraví, že hnutie neodstúpi, pokiaľ kompromis naozaj nebude kompromisom aj s akceptovaním návrhov týkajúcich sa dĺžky skrátenia kolúznej väzby, či napríklad skrátením lehôt pre orgány činné v trestnom konaní. Žiadúce podľa Kollára je, aby sa na júnovej schôdzi o tom už rokovalo.

"Musíme o tom tento týždeň diskutovať a musíme nájsť stred. Proste, keď chcete urobiť kompromis, musí ho urobiť jedna aj druhá strana, nielen jedna. Keď to nepôjde pôjdeme vlastnou cestou," uviedol Kollár.

"Ja som zásadne proti skráteniu kolúznej väzby. Kompromisný návrh, ktorý sme ochotný urobiť je kompromisný návrh pani ministerky Kolíkovej, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Rozhodne nie som za to, aby sa marilo vyšetrovanie," vyjadrila sa líderka strany Za Ľudí Veronika Remišová.

"Podporíme akékoľvek riešenie, na ktorom sa dohodne Sme rodina a pani ministerka spravodlivosti," vyhlásil šéf liberálov Richard Sulík.

Sme rodina pritom odmieta, že by zmenou tohto zákona sledovali i vlastné záujmy, kedže vo väzbe skončil ex riaditeľ SIS, ktorého nominovala strana. Podľa kritikov týchto zmien by sa na slobodu moíhli dostať i ľudia podozriví zo spáchania závačných trestných činov.

"Vysokopostavení ľudia, ktorí majú prostriedky na to, aby mohli ovplyvňovať svedkov, alebo mariť vyšetrovanie a akékoľvek skracovanie v tomto prípade môže byť na škodu," myslí si Remišová.

"Kolúzna väzba nie je výkon trestu, tak si to prosím nezamieňajte. Tí ľudia, ktorí niečo spáchali a dostanú sa z kolúznej väzby von, tak oni budú naďalej trestne stíhaní, potom budú postavení pred spravodlivý súd a možno dostanú 10-15 rokov," kontroval vyjadrením Boris Kollár.

P​ráve tento spor by mohol byť zádrhelom aj pri hlasovaní o programovom vyhlásení vlády. Palramentná schôdza sa na túto tému zrejme stretne v piatok.

 Otázka znie, nakoľko môže vyslovenie dôvery vláde ovplyvniť práve koaličný spor pre kolúznu väzbu. 

Šéf hnutia Sme rodina doslova odkázal koaličným partnerom, že ak chcú rátať so 17-timi hlasmi jeho hnutia s podporením vlády. Zdá sa, že koalícia má na vyriešenie tohto sporu len tento týždeň. "Mali by zabojovať o našich 17 hlasov, aby sme vyslovili dôveru vláde, nie? Dohody by sa mali držať," povedal v utorok Kollár.

Viacerí posalnci avizujú, že za programové vyhlásenie vlády nezahlasujú. Zatiaľ ale z iných dôvodov, akým je tento spor. Iné dôvody potvrdil pre TV JOJ šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

"V programovom vyhlásení vlády budeme určite proti, aby tam bolo skracovanie kolúznej väzby,"  uzavrela vicepremiérka Remišová.

Poslanec Linhart má problémy s ministrom Mičovským

Poslanec Patrick Linhart (Sme rodina) bude mať problém s vyslovením dôvery novej vláde. Uviedol to vo svojom stanovisku s tým, že problémom je minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽaNO).

"S mojou podporou Programového vyhlásenia vlády (PVV) a s vyslovením dôvery novej vláde budem mať problém, pokiaľ v PVV nebude zakomponovaná ochrana spotrebiteľa, ktorú má zabezpečovať Potravinový semafor a pokiaľ aj naďalej bude rezort likvidovať neschopný minister Mičovský, ktorý ho odovzdal do rúk lobistom a mafii," vysvetlil koaličný poslanec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy