Jasno
23°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Zaočkuj naraz babku, aj seba! Minister prichádza s novinkou, ako sa môžu zaočkovať mladí
Zdielať na

Zaočkuj naraz babku, aj seba! Minister prichádza s novinkou, ako sa môžu zaočkovať mladí

Archívna reportáž: Aktuálna epidemická situácia na Slovensku, 23.apríl

BRATISLAVA / Minister si od tejto novinky sľubuje to, že mladí presvedčia starších a išli sa dať očkovať spolu. Otvárame očkovanie postupne podľa veku. To sa má zmeniť. O ďalšom otváraní registrácie očkovanie informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Zaočkovať by sa po novom mohla aj sprevádzajúca osoba. Osoby staršie ako 18 rokov, ktoré budú pri očkovaní sprevádzať seniora nad 70 rokov, by tak mohli byť zaočkované spolu s ním. Informoval o tom minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský po stretnutí s novinármi. Reálne by to podľa neho mohlo byť už v priebehu budúceho týždňa. "Sľubujem si od toho to, že budú mladí ľudia presviedčať starších, aby sa šli zaočkovať spolu,“ povedal Lengvarský. Rezort už navrhol vyhlášku, momentálne je v legislatívno-technickej úprave.

Otvorenie čakárne pre ľudí nad 18 rokov aj výber vakcíny by mohli byť reálne do niekoľkých týždňov

Ako po stretnutí s novinármi uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, otvoreniu čakárne pre všetky vekové kategórie aktuálne bráni iba obava, či systém Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) nápor zvládne. "Musím byť definitívne presvedčený, že to bude fungovať,“ podotkol. Minister sa podľa jeho slov bojí prípadného technického zlyhania. Zároveň potvrdil, že systém NCZI je pripravený aj na registráciu na očkovanie Sputnikom V, aktuálne sa však spúšťať nebude.

Samotesty nakoniec do domácností rozdávať nebudú

Ministerstvo zdravotníctva totiž v súčasnosti nepredpokladá výraznejšie domáce samotestovanie. Šéf rezortu Vladimír Lengvarský konštatoval, že by samotestovanie mohlo fungovať na báze dobrovoľnosti. "Každý, kto má záujem, si test môže kúpiť v lekárni,“ povedal po stretnutí s novinármi. Samotesty, ktoré nakúpil štát, sa však vyhadzovať nebudú. Zostalo z nich ešte 20 miliónov a bežne sa využívajú v mobilných odberových miestach.

Výber vakcín pre ľudí by mohol byť už čoskoro k dispozícii

Minister zdravotníctva potvrdil, že otvorenie registrácie pre očkovanie bez vekovej hranice by mohol byť o chvíľu realitou. A pri dostatočnom množstve vakcín by sme si mohli aj vybrať od ktorej spoločnosti vakcínu chceme. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy