Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Spoločnosť Imuna Pharm odmieta, že by bola vakcína Sputnik V zle skladovaná
Zdielať na

Spoločnosť Imuna Pharm odmieta, že by bola vakcína Sputnik V zle skladovaná

BRATISLAVA / Spoločnosť Imuna Pharm Šarišské Michaľany odmieta, že by v kontrolovaných vzorkách bola nájdená pleseň. Reaguje tak pre TV JOJ na informácie, ktoré sa šíria o plesni vo vzorkách. Informáciou o plesniach disponuje televízia JOJ aj viacero médií.

Oslovili sme spoločnosť Imuna Pharm Šarišské Michaľany, kde je vakcína skladovaná. Predseda predstavenstva spoločnosti Juraj Kamarás na otázku, či je možné, aby pri skladovaní bolo niečo podobné zistené ako tvrdí náš zdroj odpovedal takto: "Určite nemenový zdroj musí byť totálny analfabet v danej téme, lebo vakcíny sú skladované nižšie ako -20 stupňov a sú zatavené v skle. Nie sú v ampuliach, takže žiadna pleseň tam nemôže byť."

Ministerstvo zdravotníctva nechce konkretizovať dôvod, prečo chce Rusko vakcíny vrátiť. "Momentálne sa predmetná zmluva analyzuje. Akonáhle bude analýza, že môžeme veci zverejniť, nemáme problém to komentovať," uviedla pre TV JOJ hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

​Prezidentka Zuzana Čaputová po preštudovaní zmluvy o vakcíne Sputnik V uviedla, že dôvodom na vrátenie nebolo to, že ŠÚKL dal otestovať vakcínu v necertifikovanom laboratóriu siete OMCL. To ako dôvod uviedol minister financií Igor Matovič. 

Zároveň doplnila, že Rusi žiadali o vrátenie vakcíny Sputnik V z iného dôvodu. O aký dôvod ide, prezidentka nešpecifikovala: "Verejnosť bola informovaná, že dôvodom, pre ktorý ruská strana vzniesla takúto požiadavku, malo byť to, že Štátny ústav na kontrolu liečiv dal testovať vakcínu Sputnik V laboratóriu, ktoré nemá OMCL certifikáciu. Na základe oboch preštudovaných dokumentov konštatujem, že toto tvrdenie nie je pravdivé, a teda dôvodom požiadavky na vrátenie bola iná skutočnosť."

Dôvodom malo byť posúdenie vakcíny v neregistrovanom laboratóriu. "Kľúčový dôvod prečo sa rozhodli vypovedať zmluvu a požiadať o vrátenie vakcín je to, že sa cítia mimoriadne, ale mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie tejto vakcíny neregistrovanému laboratóriu, kde samotný ŠÚKL veľmi dobre vie, že vakcíny na území EÚ môže posudzovať len laboratórium, ktoré je v tzv. sieti OMCL. Bohužiaľ, slovenský ŠÚKL zveril posúdenie neregistrovanému laboratóriu a výsledky z tohto laboratória zaplavili celý svet a mimoriadnym spôsobom narušil reputáciu vakcíny Sputnik V v celosvetových médiách," uviedol Matovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy