Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Prezidentka Čaputová: dôvody, prečo sme mali Rusom vrátiť vakcíny, sú iné ako tvrdil Matovič
Zdielať na

Prezidentka Čaputová: dôvody, prečo sme mali Rusom vrátiť vakcíny, sú iné ako tvrdil Matovič

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová sa na tlačovej konferencii vyjadrila k situácii ohľadom vakcíny Sputnik V a zmluve s Ruskom.

Po preštudovaní zmluvy prezidentka konštatovala, že ide o zmluvu, ktorá by mala byť príslušným spôsobom zverejnená. " Podľa môjho názoru ide o zmluvu, ktorá by mala byť príslušným spôsobom povinne zverejnená. Je na rozhodnutí toho, kto zmluvu uzavrel, aby k tomu urobil všetky kroky," uviedla. 

Prezidentka ďalej informovala, že k porušeniu zmluvy nedošlo z dôvodu skúmania vakcíny v necertifikovanom laboratóriu ako tvrdil minister financií Igor Matovič. Zároveň doplnila, že Rusi žiadali o vrátenie vakcíny Sputnik V z iného dôvodu. O aký dôvod ide, prezidentka nešpecifikovala: "Verejnosť bola informovaná, že dôvodom, pre ktorý ruská strana vzniesla takúto požiadavku, malo byť to, že Štátny ústav na kontrolu liečiv dal testovať vakcínu Sputnik V laboratóriu, ktoré nemá OMCL certifikáciu. Na základe oboch preštudovaných dokumentov konštatujem, že toto tvrdenie nie je pravdivé, a teda dôvodom požiadavky na vrátenie bola iná skutočnosť." Prezidentka ocenila krok ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, že si do svojej agendy prevzal celú túto situáciu. Na tlačovej konferencii povedala, že dúfa vo vyriešenie situácie čo najskôr. Zmluva s Ruskom o dodávkach vakcín Sputnik V je utajovaná. K nahliadnutiu prezidentke ju doniesol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský 14.apríla. 

Stanovisko ministerstva zdravotníctva k zmluve 

Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský po nástupe do funkcie od začiatku zodpovedne a rozvážne rieši zdedenú problematiku ohľadom vakcíny Sputnik V so zreteľom cieľa bezpečného očkovania ľudí na Slovensku. "Našim cieľom je čo najskôr zaočkovať bezpečne ľudí na Slovensku a čo najskôr vytvoriť kolektívnu imunitu, aby sme sa ako spoločnosť vedeli voči vírusu účinne brániť," uviedlo ministerstvo zdravotníctva. 

Zverejnenie zmluvy je diskutované

Prezidentka Čo sa týka zverejnenia zmluvy, aktuálne predmetné analyzujeme. Ostatné dielčie informácie vzhľadom na aktuálne zmluvné podmienky komentovať v tejto chvíli nemôžeme.

Ministerka Kolíková slová prezidentky potvrdila

Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková potvrdila, že ruská strana nenamietala v liste zo 6. apríla preverovanie šarží vakcíny Sputnik V v necertifikovanom laboratóriu na Slovensku. Podľa ministerky vyplývajú z listu iné skutočnosti. Zdôraznila, že bližšie by mal podľa nej o veci informovať minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Reakciu šéfky rezortu spravodlivosti poskytol agentúre Sita Peter Bubla z tlačového oddelenia ministerstva.

"Predbežne môžem povedať, že po preštudovaní zmluvy aj príslušných dokumentov prichádzam k záveru, že tu nie je dôvod na to, aby sa daná zmluva nepovažovala za zmluvu, ktorá je povinne zverejňovaná podľa infozákona. Ohľadom ďalšieho postupu a rizík, ktoré s tým súvisia, budem informovať členov vlády a je k tomu pripravený komplexnejší materiál,“ dodala Kolíková v súvislosti s možným zverejnením zmluvy o nákupe vakcín.

Igor Matovič o dôvodoch prečo Rusi chcú vrátiť vakcíny

Igor Matovič zhodnotil výsledky svojej návštevy v Rusku na tlačovej konferencii v piatok, 9. apríla. "Rusi na základe toho, čo videli, že sa na Slovensku deje, de facto vypovedali zmluvu a požiadali slovenskú stranu o vrátenie 200 000 vakcín, ktoré už 6 týždeň skladujeme na Slovensku bez toho, aby chránili životy a zdravie tam, kde po nej túžia," informoval minister financií Igor Matovič. Dôvodom malo byť posúdenie vakcíny v neregistrovanom laboratóriu. "Kľúčový dôvod prečo sa rozhodli vypovedať zmluvu a požiadať o vrátenie vakcín je to, že sa cítia mimoriadne, ale mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie tejto vakcíny neregistrovanému laboratóriu, kde samotný ŠÚKL veľmi dobre vie, že vakcíny na území EÚ môže posudzovať len laboratórium, ktoré je v tzv. sieti OMCL. Bohužiaľ, slovenský ŠÚKL zveril posúdenie neregistrovanému laboratóriu a výsledky z tohto laboratória zaplavili celý svet a mimoriadnym spôsobom narušil reputáciu vakcíny Sputnik V v celosvetových médiách," uviedol Matovič.

Na otázku novinárov, na základe akej svojej funkcie vykonal zahraničné cesty do Moskvy a Budapešti odpovedal, že okrem ministra financií je aj podpredsedom vlády. "A ak ma predseda vlády poverí, tak môžem ísť. V tomto prípade ma poveril," reagoval minister financií Igor Matovič. 

Celé vyjadrenie na tlačovej konferencii ministra financií Igora Matoviča: 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy