Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Matovič nahradí Hegera pri zastupovaní SR v medzinárodných inštitúciách
Zdielať na

Matovič nahradí Hegera pri zastupovaní SR v medzinárodných inštitúciách

BRATISLAVA / Výmena na poste ministra financií povedie k ďalším rošádam v zastúpení Slovenska v medzinárodných finančných inštitúciách. Exministra financií Eduarda Hegera nahradí pri zastupovaní nový minister financií Igor Matovič. Návrh na tieto zmeny v stredu odsúhlasil vládny kabinet.


Premiér Eduard Heger posiela svojho podriadeného Igora Matoviča do vysokých funkcií významných medzinárodných finančných inštitúcií. Kabinet mu odklepol guvernérsky post v Európskej investičnej banke, v Banke pre obnovu a rozvoj, v Svetovej banke ako aj Medzinárodnej investičnej banke. Samotná EIB je najväčšia svojho druhu na svete a ministrov financií členských štátov si môžeme predstaviť ako akcionárov tejto inštitúcie.

​"Rozhodujú o najzákladnejších otázkach, o smerovaní a volia ďalšie orgány," povedal šéfredaktor Euractivu Radovan Geist.


Igor Matovič, ktorý im bude predsedať sa na túto pozíciu nedostal vďaka výnimočným prínosom pre európsku a svetovú ekonomiku. Nahrádza Eduarda Hegera, ktorý bol v týchto funkciách od vlaňajška, keď na tomto poste na rok vystriedal svojho slovinského predchodcu.

"Ide o to prispieť k dobrému fungovaniu inštitúcií,"  dodal Geist.



Čím by chcel Igor Matovič prispieť do ekonomického boja Európskej Únie s pandémiou, a čo si o svojich nových postoch myslí, nevieme. Po rokovaní vlády novinárom ubzikol. V zahraničí sa zatiaľ prezentoval len ako premiér. tam sa zviditeľnil napríklad v Bruseli výrokom "can i go one time, next time".

Next time to bola zase táto informácia, ktorou odpálil návštevu Francúzska. "Klárka ma ostrihala, takže to je taký iný pohľad na politiku," povedal na spoločnom stretnutí s francúzskym premiérom Emanuellom Macronom.


Jeho pôsobenie okolo Sputnika nakoniec spôsobilo koaličnú krízu a jeho degradáciu na post ministra financií. Igor Matovič bude okrem guvernéskeho multi postu zastupovať Slovensko na stretnutiach financmajstrov eurozóny a Európskej Únie v Bruseli. Tam si napríklad roku 2015 vyslúžil hnev Grékov vtedajší minister financií a súčasný guvernér NBS Kažimír.

"Kompromis, ktorý sa dnes dosiahol pri rokovaní o Grécku je pre Atény ťažký, pretože ide o výsledky gréckej jari," povedal v roku 2015 Peter Kažimír.


Kažimír bol aj známy za svoje hlášky na takzvanom doorstepe.  "Prepáčte, nemôžem hovoriť s novinármi. Viete, ja som katolík a ja nepracujem v nedeľu.... Nejaká torta je upečená, takže uvidíme kedy sa bude jesť,"  hlásal kedysi exminister za SMER-SD.

Odborne ale Kažimíra kolegovia brali a nakoniec bol aj kandidátom na post šéfa euroskupiny. Vyfúkol mu to vtedy portugalský kolega.


Igor Matovič nás má ako zastupujúci guvernér v medzinárodných inštitúciách zastupovvať len mesiac, toľko mal trvať mandát Eduarda Hegera. Na stretnutia ministrov financií bude chodiť až kým bude v tejto funkcii. 

"Potrebuje mať dobrý tím. V tom tíme ľudí, ktorí mu vedia pripraviť podklady a potom sa tých podkladov má držať," myslí si šéfredaktor euractivu.

Na záver môžeme len dúfať, že to nedopadne rovnako ako s výrokom jeho prvej zahraničnej cesty do Česka. "Ja som tie dokumenty, ktoré mi nachystali, a ktoré treba otvoriť a o ktorých by sme sa mali rozprávať som ani neotvoril," vyhlásil Matovič na stretnutí  v júni minulého roka s Babišom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy