Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
O dva roky môžu polietieť na Mesiac dvaja Slováci. Aké sú ich šance?
Zdielať na

O dva roky môžu polietieť na Mesiac dvaja Slováci. Aké sú ich šance?

BRATISLAVA / Do užšieho výberu kandidátov, ktorí poletia na okružný let okolo Mesiaca o dva roky, sa dostali dvaja uchádzači zo Slovenska. Vedkyňa Michaela Musilová, ktorá v tomto čase šéfuje tímu na simulovanej misii na Havaji a inžinier letovej kontroly medzinárodnej vesmírnej stanice Matej Poliaček. Obaja sa prepracovali do užšieho výberu spomedzi okolo milióna uchádzačov.

Takto o dva roky možno práve budeme myslieť na to, že tam niekde hore okolo Mesiaca letia dvaja mladí ľudia zo Slovenska.

Mnohým už známa slovenská astrobiologička Michaela Musilová je tou šťastlivkyňou, ktorá by sa mohla priblížiť k Mesiacu. Už počas štúdií na univerzite ju zaujímal možný život vo vesmíre, hlavne na Marse a podarilo sa jej spolupracovať s NASA. Postupne sa dostala na viaceré simulované misie a na Slovensku sa stala šéfkou Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity - SOSA. S NASA však kontakt nestratila.

"Vybrali ma ako veliteľku celej simulovanej misie niekoľko rokov na to mi otvorilo dvere k tomu, že ma vybrali na dlhodobú misiu na Havaj," povedala nádejná kozmonautka Michaela Musilová.


Tam je riaditeľkou stanice, zároveň tu organizuje a velí viacerým misiám v spolupráci s NASA a Európskou vesmírnou agentúrou. V týchto dňoch je viac-menej odstrihnutá od sveta na práve prebiehajúcej simulovanej misii.

Druhým kandidátom na let okolo Mesiaca je Slovák, ktorý tiež absolvoval simulované misie, ale jeho odborom nie je astrobiológia.



"Momentálne pracujem v tíme letovej kontroly európskeho modulu Columbus, ktorý je súčasťou medzinárodnej vesmírnej stanice," vysvetlil Matej Poliaček.


Pre ESA pracoval ako softwarových systémoch. Slovenský mobilný robot Androver I bol súčasťou simulovanej misie na Mesiac, ktorého práve Matej spolu s tímom pripravoval. A práve Michaela viedla túto misiu. Obaja sa prihlásili na cestu okolo Mesiaca, ktorú organizuje japonský miliardár Jusaku Maezava. Prihlásilo sa okolo milióna záujemcov, do užšieho výberu sa dostala odhadom asi tisícka.


"Tá šanca je veľmi nízka, hovoríme len o 1%. Na druhej strane dostať sa do takého úzkeho výberu. Je to veľmi motivujúce," zhodnotil svoje šance Poliaček.

Ak sa to podarí, let okolo Mesiaca bude mať viacero symbolík, nakoľko v roku 1969, kedy sa posledný človek prechádzal po povrchu Mesiaca bol slovenský rodák Cerman.

Po viac ako päťdesiatročnej odmlke by to boli opäť slovenské korene, ktoré síce nevkročia na pevnú pôdu, ale sa priblížia k nej veľmi blízko.
"Byť súčasťou misie by bol určite veľký zážitok. Dúfam, že sa nájde aj priestor pre vedecké experimenty," myslí si nádejný cestovateľ do vesmíru Poliaček.

Japonský miliardár Jusaku Maezava v roku 2018 skúpil všetky miesta na palubu vesmírnej lode SpaceX a teraz hľadá 8 pasažierov, ktorí by mu robili takpovediac spoločnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy