Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Prezidentka má zmluvu k Spuniku, Matovič nevysvetlil, koho nazval idiotmi
Zdielať na

VIDEO: Prezidentka má zmluvu k Spuniku, Matovič nevysvetlil, koho nazval idiotmi

Archívne video

BRATISLAVA / Informácie o Sputniku V aj naďalej ostanú utajené. Minister zdravotníctva po stretnutí s prezidentkou nechcel prezradiť čo s ruskou vakcínou ďalej. Novinári pritom nedostali možnosť pýtať sa otázky na tému Sputnika V.

Minister zdravotníctva po stretnutí so Zuzanou Čaputovou povedal, že prezidentka vyjadrila podporu v snahe zabezpečiť vakcínu. Potvrdil slová hovorcu Martina Strižinca, o tom, že hlava štátu dostala na nahliadnutie zmluvu. 

"O ďalších krokoch, ktoré budú nasledovať vás budeme informovať," skonštatoval šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský na popoludňajšej tlačovej konferencií. Novinári pritom mali zákaz pýtať sa na tému Sputnika V.

"Všetko čo som chcel povedať som povedal a ostatné veci vám budú potom povedané,"  zareagoval Lengvarský na otázku, či Maďarsko dostalo oficiálnu žiadosť Slovenska na laboratórne overenie ruskej vakcíny. Zároveň dodal, že vakcína bude podaná po overení certifikovaného laboratória alebo Európskou liekovou agentúrou na bezpečnosť a možnosť použitia vakcíny.

Maďarskí vedci zatiaľ konať nemôžu. Chýba im totiž oficiálna žiadosť zo Slovenska. Zatiaľ je to len v podobe ústnej dohody Igora Matoviča.  "Potrebujeme dostať papier od registrovaného, certifikovaného laboratória ONCL, ktoré je jedinné oprávnené na území EÚ posudzovať alebo prepúšťať tzv. šarže vakcíny," skonštatoval minister financií.

O tom, či sa bude Slovensko opierať o stanovisko ŠÚKL-u odpovedal minister vyhýbavo. Napriek tomu, exminister zdravotníctva Marek Krajčí vydal povolenie na vakcináciu Sputnikom V. "Ja si myslím, že stanovisko ŠÚKL-u nebolo na našej úrovni dobre odkomunikované. Budeme to ešte riešiť. V tomto prípade povolenie vydané ministrom nie je na vakcínu, ktorú na Slovensku máme,"  uviedol Lengvarský. Problém mal byť podľa ministra Lengvarského čisto technický, a to v spôsobe podávania dávky.

"Myslím si, že pán minister odpovedal všetko čo chcel," zareagoval premiér Eduard Heger na otázku či minister zdravotníctva zverejní utajenú zmluvu.

Igor Matovič, ktorý sa postavil ako minister financií na tlačovej besede k epidemiologickej situácií uviedol, že viac informácií chce zverejniť v stredu.  "Úprimne nemám chuť robiť tlačovku, keď vidím aké informácie podsúvate čitateľom,"  skonštatoval Matovič. Nateraz sa však za svoje vyhlásenia neospravedlnil a hovoril o tom, že na riaditeľku ŠÚKLu nezaútočil. Rovnako sa tak neospravedlnil ani premiér Eduard Heger.

Minulý týždeň v statuse Igora Matovič pogratuloval kritikom vakcíny Sputnik V. A nazval ich idiotmi. Ani po utorkovej tlačovej konferencii neuviedol, koho tým myslel. Pozrite si video, ako expremiér a dnes minister financií odchádzal z tlačovej konferencie a na otázky novinárov nereagoval:

​Konanie expremiéra v tejto veci už budú preverovať aj orgány činné v trestnom konaní. Podnet na Generálnu prokuratúru podal exminister zdravotníctva Tomáš Drucker. "V súvislosti s vážnymi podozreniami spáchania trestných činov zneužitia právomoci verejného činiteľa a sabotáže, práve v súvislosti s cestami Igora Matoviča do Ruskej federácie a Maďarska. I.Matovič sa rozhodol presadzovať obchodné záujmy iného štátu, útokmi na vlastné inšitúcie," povedal exminister zdravotníctva Drucker.

Prezidentka už má v rukách zmluvu o Sputniku

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. Stretnutie s novým ministrom iniciovala práve prezidentka a už v pondelok oznámila, že ho požiadala aj o sprístupnenie zmluvy o nákupe ruskej vakcíny Sputnik V.

Zuzana Čaputová sa v pondelok, potom ako navštívila Štátny ústav pre kontrolu liečiv a Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied, postavila na stranu slovenských vedcov. Obom inštitúciám vyjadrila plnú dôveru a vyjadrenia Igora Matoviča, ktoré zazneli minulý týždeň považuje za neprimerané a nesprávne. 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský doniesol prezidentke SR Zuzane Čaputovej zmluvu o dodávke ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensko. Prezidentka sa teraz plánuje oboznámiť s jej obsahom. Ako ďalej uviedol hovorca hlavy štátu Martin Strižinec, minister prezidentku podrobne informoval aj o svojich zámeroch týkajúcich sa využívania Sputnika V na Slovensku.

Na utorňajšom stretnutí rokovali aj o stabilizácii zdravotníckeho personálu, postavení záchranárov, mobilnom očkovaní alebo očkovaní chronicky chorých ľudí, dotkli sa aj témy duševného zdravia. "Minister doniesol prezidentke aj odpovede na otázky týkajúce sa dodávok vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, ktoré adresovala ešte bývalému ministrovi zdravotníctva," dodal Strižinec.

20 000 podpisov za podoru SAV a ŠÚKL odovzdali na Úrad vlády

Iniciátori petície na podporu odborníkov zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) v stredu odovzdali petíciu s viac než 20-tisíc podpismi na Úrade vlády SR. Informovala o tom Martina Strmeňová, aktivistka a koordinátorka platformy Nie v našom meste.

Organizátori verejnej výzvy žiadajú predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO), aby odsúdil nenávistné prejavy a inicioval prešetrenie vyhrážok adresovaných odborníkom týchto inštitúcií. Zároveň žiadajú, aby predstavitelia vlády zverejnili okolnosti a zmluvné záväzky, za ktorých došlo k nákupu a testovaniu vakcíny Sputnik V, a zabránili tak ďalším útokom na tieto inštitúcie. „Dôvera občanov v štátne inštitúcie a prácu expertov je krehká, vyhrážky pracovníkom a pracovníčkam ŠÚKL a BMC SAV sú priamym dôsledkom toho, ako verejní činitelia dlhodobo s verejnosťou komunikujú. Je neprípustné, aby sme tolerovali takýto spôsob komunikácie,“ povedala Strmeňová.

Čo tvrdí ŠÚKL?

  • vakcíny, ktoré sú distribuované do 40 krajín spája len názov, líšia sa od obsahu v štúdií časopisu Lancet
  • U nás bola testovaná v Biomedicínskom centre SAV, voči čomu namieta ruská strana a žiada o vrátenie vakcíny.
  • ŠÚKL oslovil aj iné laboratória, no pre zaneprázdnenosť neúspešne
  • Štátny ústav nemal možnosť nahliadnuť do obsahu zmluvy medzi ministerstvom zdravotníctva a Ruským fondom investícií, preto nevie o jej porušení 
  •  Biomedicínske centrum  SAV má podľa riaditeľky ŠÚKL Zuzany Baťovej platné povolenie na správnu výrobnú prax v rozsahu kontroly kvality liekov
  • chýbajú údaje z predklinických a klinických štúdií, po opakovaných výzvach chýba približne 80% dokumentov, napríklad proces výroby
  • Štátny ústav vydal 49 námietok 
  • Výsledky v 11 zo 14 skontrolovaných parametroch spĺňali limity výstupných špecifikácií k lieku stanovených výrobcom
  •  ŠÚKL nevie zaujať komplexné stanovisko k vakcíne Sputnik V

Správu budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy